Klasnová straníkům: Nevěřte médiím, o konci koalice se na K3 nerozhodlo

23.04.2012 10:45

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová napsala v pondělí straníkům, že nedělní schůzka předsedů ODS, TOP 09 a VV, která dohodla konec koalice, byla jen informativní. Dopis zveřejnila na stránkách strany. Další postup Věcí veřejných podle ní určí až podvečerní jednání stranického grémia.

Klasnová straníkům: Nevěřte médiím, o konci koalice se na K3 nerozhodlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

"Nedošlo k žádným závěrům ani dohodám!," zdůraznila v dopise Klasnová, která na dnešních 11:00 svolala mimořádnou tiskovou konferenci. V neděli večer premiér Petr Nečas (ODS) po setkání s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a Radkem Johnem (VV) oznámil jejich dohodu na tom, že svým stranám navrhnou ukončit k pátku 27. dubna existenci nynější koalice. Konec koalice by měly projednat orgány stran a formálně v úterý stvrdit schůzka ve formátu K9.

Klasnová v pondělí straníky požádala, aby se nenechali "zmást výstupy a tvrzeními v médiích, která jsou manipulativní a nepravdivá".

Dohoda o konci koalice neplatí, tvrdí Klasnová

Předsedové ODS, TOP 09 a VV podle své nedělní dohody také navrhnou svým stranám, aby to, co bylo koaličně dohodnuto ve vládě a schváleno do 11. dubna, nadále všechny tři strany podpořily ve všech hlasováních ve sněmovně.

Znamená to, že poslanci tří stran by ve sněmovně měli podpořit například zvýšení DPH, nižší valorizaci důchodů a zavedení zápisného na vysokých školách i v případě, že Věci veřejné už nebudou vládní stranou.

Věci veřejné se minulý týden rozštěpily, když vicepremiérka Karolína Peake oznámila odchod ze strany a snahu vytvořit nový poslanecký klub. Ten by se měl stát třetím pilířem vládní podpory ve sněmovně.

Následovalo ji ovšem dosud jen sedm poslanců zvolených za VV a oba ministři, kteří ovšem nejsou členy sněmovny. K vytvoření klubu potřebuje Peake celkem deset zákonodárců.

ODS dávala v minulých dnech hlasitě najevo, že vládu bez podpory nového třetího klubu si nedovede představit a že alternativou je cesta k rychlým předčasným volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…