Klaus o Vieweghovi, který psal o jeho sexuální orientaci: Je to ubožák

06.10.2012 11:09

V rozhovoru pro Lidové noviny se prezident Václav Klaus znovu zabýval povahou události v Chrastavě, kde na něj před týdnem vystřelil z airsoftové pistole mladý dělník Pavel Vondrouš. Klaus se podivil „absolutní nenávisti, s jakou se jistá skupina naší levicové kulturně-mediální fronty pustila do boje se slovem atentát.“

Klaus o Vieweghovi, který psal o jeho sexuální orientaci: Je to ubožák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Naše doba je podle Klause nemocná a lidé, kteří se dopouští „chorobných výroků“, jsou jejími produkty i tvůrci. K nim řadí ty, kteří událost považují za zajímavý způsob protestu.

Levicově kulturně-mediální fronta neunesla, že jí po roce 89 nepodařilo oslovit veřejnost

„Od začátku je to pořád stejná věc, která teď nicméně dosáhla nové kvality. A ta stále stejná věc je, že ona levicová kulturně-mediální fronta pořád neunesla to, že po listopadu '89 se jí nepodařilo dostatečným způsobem oslovit naši veřejnost. A že mají pocit, že jsem jim to ukradl já,“ vysvětlil Klaus v rozhovoru pro LN.

Dodal, že základem všeho byla jeho rivalita s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Redaktor LN Daniel Kaiser připomněl, že někteří známí umělci Klause v 90. letech podporovali. Dnes ale patří k jeho kritikům.

Možná se tak stalo kvůli častokrát kritizované opoziční smlouvě. Klaus ale její démonizaci odmítá. „Oni jsou nenávistní proto, že tehdy byli evidentně odstrčeni od významného vlivu v zemi. Do dnešního dne nemohou vydýchat a pořád to v sobě dusí a pořád s tím bojují. Opoziční smlouva byla prostě menšinová vláda s podporou tu tichou, tu hlasitou, tu napsanou, tu nenapsanou, což je dnes standardní moment v celé řadě členských zemí Evropské unie,“ míní prezident republiky.

Po letech mám odolnost proti nepřátelství vůči mé osobě

Za dlouhá léta ve vrcholné politice si Klaus vypěstoval jistou odolnost na kritiku nebo nenávistné výroky na svou adresu. „Když se hroutí ten či onen z mých kolegů, poslanců nebo ministrů, já mu říkám: útoky, které okoušíte poslední dva dny, já musím snášet 23 let. Ale občas vás některý výrok zasáhne, určitě ano,“ připustil v rozhovoru pro LN.

Rozhovor se stočil také na knihu Michala Viewegha, která napříkad zpochybňuje Klausovu sexuální orientaci. Prezidenta to sice lidsky uráží, ale považuje spisovatele za ubožáka a nechtěl se k tomu vyjadřovat. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…