Klaus prozradil, z čeho má skutečný strach

17.01.2014 10:56

Exprezident Václav Klaus se rozpovídal pro Deník legie o tom, proč naše země nevzkvétá, jak zmínil ve svém novoročním rozhovoru pro televizi Prima, o destrukci základních hodnot společnosti i nadějích občanské demokracie na záchranu před zkázou. Prozradil také, z čeho má skutečný strach.

Klaus prozradil, z čeho má skutečný strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Že Česká republika nevzkvétá, je podle exprezidenta možné měřit celou řadou kvantifikovatelných charakteristik. Dobře je to prý vidět zejména v oblasti ekonomické, kde jsou data evidentní, mimo jakoukoli diskusi. Ke stejným procesům ale údajně dochází i v oblastech, které jsou spíše pocitové.

Konec pluralismu klasických politických stran

Václav Klaus cítí také to, že se ze společnosti vytrácí základní hodnoty, jako je svoboda, spravedlnost, suverenita nebo odvaha. Stejně jako zavedení skutečného trhu považoval prý za zásadní hodnotu politický parlamentní pluralismus, který by byl založen na jasně definovaných politických stranách, což se podle exprezidenta do konce devadesátých let dařilo.

"Pak ale přišel velký pád. Úspěchy dnešních Věcí veřejných, TOP 09, ANO a Úsvitu naznačují, že myšlenka politického pluralismu, založeného na klasických politických stranách, prohrává," lituje Klaus.

Ani suverenity jsme si po pádu komunismu prý příliš neužili. "Z područí Moskvy jsme přešli do područí Evropské unii a Bruselu, což je strukturálně evidentně stejný jev. Ano, za komunismu to bylo hrubé područí a to nynější je na první pohled jemné; to je pravda, ale efekt područí je v mnohém velmi obdobný," říká pro Deník legie bývalá hlava státu.

Společnost se nebouří, nechce prozřít

Problém tkví v tom, že česká společnost s tím nechce nic dělat, nebouří se proti tomu, co se u nás a v našem okolí děje. "Těmito na první pohled pozitivními vnějšími efekty je natolik korumpovaná, že je pro ni zatím velmi těžké prozřít. To považuji za velmi nebezpečné, mám z toho strach," prozradil v rozhovoru Klaus.

Projevil se i jeho kritický postoj k Evropské unii. "Možnost ovlivnit evropský proces zkrátka vidím velmi špatně. S Evropskou unií nedokáží pohnout ani krachy zemí jako Řecko, Kypr, Lotyšsko, a ani kdyby krachovala Česká republika, s unií by to nepohnulo. Muselo by dojít k zásadní změně v jednom z velkých států Evropy, třeba v Německu nebo ve Francii, jinak si změnu představit nedovedu," uvedl.

Za problémy občanské demokracii je zodpovědné její vedení

Václav Klaus je také otcem - zakladatelem občanské demokracie, která se potýká s krizí. Podle Deníku legie se dokonce říká, že se tentokrát nebude rozhodovat o ničem menším než o pokračování, nebo zániku strany.

"Nerad se k ODS vyjadřuji, jakkoliv to bylo mé dítě. ODS se strašlivě proměnila a sama sebe poškodila. Nevím, jestli mě to stále ještě má trápit, nebo už ne. Vím ale, že i kdybych byl teď pozván na kongres ODS, v žádném případě bych tam nepřišel," konstatuje bývalá hlava státu.

Hlavní problém strany vidí v jejím vedení. "Ale šanci vstát má. V žádném případě ji nemá s tou sestavou, která ODS teď vede," uzavřel Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…