Klaus si povzdechl: Nečas mě překvapuje

27.08.2011 9:13

Současná „eurodluhová“ krize je podle prezidenta Václava Klause pouze špičkou ledovce rozsáhlejší krize, se kterou se potýká západní svět. „Euroatlantická společnost zapomněla na některé elementární stavební kameny jakékoli fungující racionální společnosti,“ uvedl Klaus v sobotním rozhovoru deníku Právo.

Klaus si povzdechl: Nečas mě překvapuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Podle prezidentova názoru se Evropa opila blahobytem posledních několika desetiletí a zapomněla dbát na základy svého úspěchu. „Společnost ve své permisivnosti a krátkozrakosti vesele likviduje jeden z těchto stavebních kamínků za druhým a pak se diví, že to přestává fungovat," vysvětluje svůj pohled na příčiny krize Klaus. Za viníka současných problémů označuje zpovykaného moderního člověka, který si myslí, že si může vše dovolit a vše je mu povoleno.

Prezident míní, že Evropská unie začíná vést naši zemi v ekonomickém slova smyslu do doby před pádem železné opony. Indikuje to například struktura rozhodování v dnešní Evropě nebo podíl zásahů státu do svobodného trhu.

„To, že jsme v postdemokratické společnosti, si uvědomuje více a více lidí," řekl Právu Klaus. Dodává, že současná krize napomáhá vzniku řady nebezpečných ideologií vzdálených jakékoli definici lidské svobody a demokracie. Za příklad uvádí například schůzky Merkelové a Sarkozyho, kteří podle něj de facto rozhodují o osudu států EU, aniž by přitom respektovali základní prvky parlamentní demokracie. „Vše je propojeno jedinou myšlenkou: zapomeňme na stát, zapomeňme na tuto významnou entitu lidských dějin a honem se těch států co nejrychleji zbavme. Vládněme skupinkou moudrých buď v Bruselu, nebo někde v New Yorku," rozohňuje se Klaus.

Terorismus? Ať se Nečas bojí levice!

Premiér Nečas pro prezidenta nadále představuje nejautentičtější postavu ODS, která nese celou dvacetiletou historii strany. Přesto ho někdy překvapí. „Myslel jsem si, že on má vidět jako největší problém, coby dominantní představitel pravice, levici, pana Sobotku a jisté levicové myšlenky," diví se Klaus premiérovu nedávnému výroku, podle kterého je největší hrozbou současného světa radikalismus a terorismus. „Je to špatně, protože mnohé myšlenky se tak vystrkují z politického - v dobrém slova smyslu - mainstreamu a ponechávají se pro okrajové, spíše extrémnější proudy naší politiky," uvedl prezident.

Spekulace o spolupráci s Bátorou jsou absurdní

„S panem jsem mluvil Bátorou jednou jedinkrát v životě. Úvahy o tom, že spolu zakládáme politickou stranu, jsou fascinující," popírá Klaus mediální spekulace, že by se s kontroverzním úředníkem chystal vyrazit do politického boje. Dodává však, že nechápe, proč se proti němu vymezuje premiér Nečas. „Překvapuje mne to," vyjádřil se prezident.

Více o Ladislavu Bátorovi čtěte ZDE

Možnost, že by po skončení svého prezidentského mandátu mohla vzniknout strana, které které bude mít názorově blízko. „Ale jména a konkrétní nápady, které se objevují, jsou úsměvná a legrační. Já o tom takhle vůbec neuvažuji," dodává prezident. O své další politické kariéře prý zatím uvažuje daleko méně, než někteří novináři.

Čtěte také:
 Klaus se dnes sešel s Dobešem na Hradě. Mluvili o Bátorovi
Prezident Klaus: Život v radikálně se měnící společnosti 
Pane Klausi, zůstaňte v politice. Chce většina Čechů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…