Klause si zvolili ANO, SPD a komunisté, rozčílil se Fiala. Jenže Tvarůžková začala počítat a nevycházelo to...

04.04.2019 20:38

Čtvrtečním hostem v pořadu Interview na ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala. S moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou probrali Václava Klause mladšího, který stále šéfuje školskému výboru, i když byl vyloučen z ODS, jejíž vedení si na jeho místě přeje jiného zástupce. A hovořili například také o odchodu ministryně průmyslu a obchodu Novákové, po kterém volá stále více zákonodárců. Zahraniční výbor nyní chce, aby se citlivá jednání se zahraničními delegacemi konzultovala s Ministerstvem zahraničí.

Klause si zvolili ANO, SPD a komunisté, rozčílil se Fiala. Jenže Tvarůžková začala počítat a nevycházelo to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15852 lidí

Na úvod padla otázka, jak jednotný je poslanecký klub ODS, pokud jde o jednotu při závažných hlasováních. „Je na tom dobře,“ odvětil jasně předseda ODS Fiala, kterého se následně moderátorka dotázala, zda je to tak, i co se týká obsazování postu předsedy školského výboru, jelikož se nakonec nepodařilo vyměnit Klause mladšího, který v čele výboru zůstává. „To je především ostuda té koalice ANO, SPD a komunistů. Ta si zvolila Klause předsedou výboru,“ zdůraznil Fiala.

Tvarůžkovou taková rezolutní reakce zarazila a vpálila Fialovi, že hovoří o Klausovi, jako by s ním neměl nikdy nic společného. „My jsme ho vyloučili a my nechceme mít nic společného s člověkem, který ve Sněmovně uvádí nevhodné příklady o holokaustu a říká, že Česko má co nejrychleji vystoupit z EU,“ rozjel se Fiala. „Koalice ANO, okamurovců a komunistů si řekla, že to je vhodný člověk pro předsedu školského výboru. Jestli si to myslí, tak prosím, ale my si to nemyslíme,“ zdůraznil opakovaně s tím, že Klaus ml. je tedy nyní předsedou za tuto koalici.

Na moderátorčino zapochybování, jestli si skutečně nikdo další z členů ODS nemyslí, že je Klaus ml. na svém místě, Fiala jasně odpověděl, že určitě nemyslí. „Jsem přesvědčen, že si to nemyslí žádní naši členové. Rozhodovaly hlasy ANO, SPD a KSČM a takový je výsledek,“ podotkl.

Přislíbil, že to ale jen tak nenechá. „My samozřejmě dál budeme pokračovat v úsilí, aby to tak nebylo, byly naplněny jednací řád a zvyklosti v Poslanecké sněmovně,“ dodal předseda ODS.

Poslanec Jakub Michálek k tomuto hlasování napsal, že Piráti pro Klause mladšího nehlasovali, ale byli s ČSSD, lidovci, starosty a panem Baxou sami. Z počtů podle něj vyplývá, že pro Baxu z ODS nehlasovala ani jeho stranická kolegyně Majerová Zahradníková. Tvarůžkovou tak zajímalo, jestli Fiala ví, jak jeho poslanci vůbec hlasovali. „Nevím, jak kdo hlasoval, byla to tajná volba, tak si na to nehrajme,“ řekl Fiala stále přesvědčený, že v ODS byli v hlasování ohledně Klause ml. jednotní. „Já o hlasování vlastních poslanců nemám pochybnosti, jako členové školského výboru v čele Klause ml. nechtějí,“ trval si na svém.

Přesto jeho přesvědčení Tvarůžkovou do jisté míry udivovalo. „Vy jste s nimi o tom tedy mluvil, jak hlasovali?“ ptala se dál. „Já s nimi o tom mluvit nemusím, já jsem si jistý, jak hlasovali, a nemám indicie o tom, že by hlasovali jinak,“ rozlítil se už na moderátorku šéf ODS, který nechápe, kde ostatní berou takovou jistotu, že někdo hlasoval tak, či onak.

„Jsem přesvědčen, že v příštích dnech a týdnech se ukáže, že poslanecký klub ODS je skutečně v podstatných věcech naprosto jednotný,“ věří Fiala.

Připomněl, že poslanecký klub vystupuje pro voliče srozumitelně a jednotně a Klaus ml. představoval problém, jelikož nesdílel jejich programové priority. „Stavěl se proti ODS, proti její politice, proti jejím kandidátům, tak jsme to vyřešili, tak jak jsme to vyřešili,“ uvedl.

Václav Klaus ml. po svém vyloučení říkal, že nepochybuje o tom, že bude i nadále spolupracovat jako nečlen ODS s některými lidmi z ODS. Fiala na to reagoval slovy, že nemá žadné podklady pro to, že by se to mohlo projevit při volbě nového předsedy školského výboru. „Nechci nikoho podezírat. A jestli bude Klaus na rozumných záležitostech s někým z našeho klubu spolupracovat, tak mi to vůbec nevadí. Na dobrých věcech mi spolupracujeme s každým,“ řekl Fiala, který si nemyslí, že by tímto Klaus mladší narušoval jednotu, která podle něj v ODS panuje.

„Vy si to nemyslíte, že ji může narušovat ani tím, co Klaus mladší říká a jaké má kontakty?“ přerušila Tvarůžková Fialu. „Paní redaktorko, já už se musím usmívat. Já celá léta poslouchám, jak proti sobě stojí Fiala a Klaus, jak jsou dvě křídla a jak je to silné,“ mával rukama.

„A vždy říkám ne! Pro taková tvrzení nemá nikdo žádný důkaz. Nic se neděje, Klaus se rozešel s programem ODS. Teď představuje politickou konkurenci pro pana Babiše, SPD a komunisty, tam on loví stejný typ voličů,“ doplnil Fiala a zmínil, že u Majerové Zahradníkové je přesvědčen, že v hlasování podpořila ODS.

Fialovi není divné, že Majerová Zahradníková neprozradila, jak hlasovala, naopak tomu prý plně rozumí. „Obecně je známo, že má osobní vztah s Klausem mladším a že je velmi silný. Je ve složité situaci. Představte si situaci, že tedy loajálně hlasuje se svou politickou stranou, hlasuje pro Baxu, ale současně to nechce v osobní rovině nijak dramatizovat a narušovat svůj dlouholetý přátelský vztah s Klausem mladším,“ rozvášnil se Fiala s tím, že i kdyby hlasovala pro Klause ml., tak její hlas nebyl vůbec důležitý.

Ohlasy na odvolání Klause mladšího má prý předseda ODS velmi dobré. „ODS je stejná, jako byla předtím, a existuje nyní jeden jediný rozdíl – já a ostatní členové ODS už nemusíme každý týden vysvětlovat podivné, nehorázné výroky pana Klause mladšího,“ sdělil Fiala.

Závěrem k tomuto tématu podotkl, že nejen pro ODS je velmi zásadní a důležité, kdo bude předsedou školského výboru. „Chtěl bych podtrhnout, že nejen pro nás je to důležité hlavně z hlediska toho, že v Poslanecké sněmovně existuje zvyk a tradice, že se předsedové výboru rozdělují podle proporčního systému a podle výsledků voleb,“ řekl s tím, že z toho důvodu mají nárok na svého předsedu školského výboru a tento nárok hodlají dál uplatňovat.

„Že Klaus junior je tam stále a odejít nehodlá, tak to je ostuda těch, kteří deklarovali, že budou ctít dohody, tradice a zvyky. Porušili to. My ale máme ještě řadu možností, které využijeme,“ řekl Fiala a dodal, že zatím nechce být konkrétní. Pouze ujistil, že postupovat budou v souladu s jednacím řádem a s možnostmi, které jim dávají pravidla hry v Poslanecké sněmovně. „Nemíníme se s tou situací smířit, jednat budeme hned na dubnovém plénu Poslanecké sněmovny,“ doplnil.

Na zahraničním výboru se dnes projednávala záležitost ministryně obchodu Novákové kvůli tchajwanské delegaci, která byla vyloučena z jednání kvůli tomu, že se to nelíbilo čínskému velvyslanci. Výbor přijal usnesení o tom, že podobné akce se mají řešit s Ministerstvem zahraničí, což ale podle Fialy rozhodně stačit nebude. „Z této události měla být vyvozena politická odpovědnost a ta je podle mne ta, že ministryně Nováková odstoupí, nebo bude odvolána,“ uvedl.

„Já to považuji za nesmírně závažné,“ zdůraznil s tím, že není možné, že na jednání přijde velvyslanec z cizí země a řekne, že se mu nelíbí, kdo byl jako další pozván a kdo je mezi hosty, a chce, ať hosta pošleme pryč. „A naše ministryně jako hostitelka to opravdu udělala a poslala reprezentanta Tchaj-wanu pryč. To je nemožné, diletantské, nepřijatelné. Jediná možnost za takovou chybu je odstoupení,“ zopakoval Fiala.

„Nováková ale měla už odstoupit poté, co nás tu poučovala, jak málo telefonujeme, používáme data, a proto tu máme drahé služby nebo co,“ smál se Fiala s tím, že vykázání velvyslance se už bohužel dotklo důstojnosti a suverenity naší země. „Cizí diplomaté nám tu nemohou diktovat, koho kdo z členů vlády pozve,“ řekl.

Ministryně Nováková však říká, že to byla chyba protokolu. Na to Fiala podotkl, že buďto tam tedy zátupce Tchaj-wanu neměli zvát, ale jen čínského velvyslance, nebo tam jednoduše pozve, koho chce, ale pak nelze vyhovět žádosti jednoho z hostů, že ten další musí odejít. „No, kde to jsme. Stáváme se směšnými, a to i v očích Číňanů, kvůli kterým to ministryně udělala. Petříček je ministrem zahraničí, tak si s tím teď musí poradit, ale je to především odpovědnost vlády, která odpovídá za zahraniční politiku,“ míní Fiala a doplnil, že pokud chceme prosazovat zájmy České republiky, tak se nemůže chovat tak lokajsky. „Tím si nezískáme úctu ani u východních despocií, ke kterým mnozí vzhlížejí,“ připomněl.

„Už jsem dost alergický na řeči, že jestli nebudeme ustupovat a budeme připomínat lidská práva, tak s námi nikdo neuzavře žádný obchod, vždyť to není vůbec pravda. Panbůh zaplať za každého politika, který v této polokomunistické vládě neztratil zdravý rozum a chápe, že Česko patří na Západ a nemá poklekat před východními despociemi, nepošilhávat po nich myslet si, že nás snad něco naučí a přijde od nich něco dobrého,“ řekl předseda ODS.

Přesunuli se k zahraniční politice. Britští poslanci pokračují v jednání o tom, jak se dostat z EU s co nejmenšími následky. Fialovi se brexitový vývoj v posledních týdnech prý sleduje velmi těžce. „Rozhodnutí Británie odejít z EU považuji za chybu a jsem z toho smutný. Považuji to za výraz krize integračního procesu, chybu vývoje Evropské unie,“ řekl s tím, že pro něj je důležité sledovat české národní zájmy, a proto jasně říká, že v zájmu Česka je, aby Británie byla po odchodu v co nejpřátelštějších vztazích s námi, s EU, a to především z hlediska obchodu.

„Zde stále doufám, že dojde k nějaké dohodě a vyzývám českou vládu, aby při jednání v Bruselu a v rámci EU prosazovala co nejvstřícnější vztah EU k Británii a jejím požadavkům, abychom se někam dostali,“ dodal Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …