Kmoníček: Pro odpůrce Trumpa volby zjevně neskončily. Bude to jako u nás

29.01.2017 12:15

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, jenž se má stát v blízké době ambasadorem v USA, se v rozhovoru pro Týden vyjádřil k prezidentu Států Donaldu Trumpovi.

Kmoníček: Pro odpůrce Trumpa volby zjevně neskončily. Bude to jako u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Donald Trump rozděluje Ameriku podobně, jako je Česko po volbě Miloše Zemana,“ uvedl mimo jiné Kmoníček. „Volební kampaň vyhlášením výsledků neskončila. Příznivci Hillary Clintonové budou vždy upozorňovat na to, že získala o dva miliony hlasů víc, příznivci Donalda Trumpa budou říkat, že volby se nehrají na počet hlasů, ale volitelů. A témata, o nichž byla celá volební kampaň, budou přesně ta, která budou společnost rozdělovat dál,“ domnívá se Kmoníček.

Původní text ZDE.

A obává se i toho, že rozdělení Států může trvat celý Trumpův mandát. „Dnes vidíme, že to ve Spojených státech vlastně nefunguje o tolik jinak než v České republice,“ uvedl s tím, že u nás například někteří měli sen o tom, že česká demokracie se bude tak dlouho vyvíjet, až jednou dosáhne úrovně té americké, vývoj ale šel opačně. Poukázal tak na odchod celého vedení ministerstva zahraničních věcí včetně kariérních diplomatů. „To je ne příliš pozitivní věc, která byla vždy typická pro české výměny vlád, ale nikdy ne ve Washingtonu,“ zmínil.

Podle Kmoníčka si lze mezi Milošem Zemanem a Donaldem Trumpem nalézt paralely. „A většinou je hledají ti, kteří prezidenta chtějí buďto pochválit, nebo pohanit. Podle toho si vybírají argumenty. Ale nejsou na světě dva lidé, kteří by byli úplně totožní,“ dodal. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…