Koaliční smlouva je štědrá. Ale kde na to chce nová vláda vzít?

14.12.2013 7:27

Po dlouhém jednání představily strany vznikající vlády koaliční smlouvu. V té slibují štědrou nadílku - plánují snižování daní, rušení poplatků ve zdravotnictví, postupné navýšení minimální mzdy nebo valorizaci penzí. Deník MF Dnes všechny tyto předpokládané výdaje vyjmenovává a spekuluje, zda tvrdé šetření, které strany prosazují, bude na jejich pokrytí opravdu stačit.

Koaliční smlouva je štědrá. Ale kde na to chce nová vláda vzít?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

"Všechny resorty budou brutálně šetřit, ten prostor pro šetření je obrovský, zejména u státních firem. Jsme přesvědčeni, že když chceme od občanů vybírat daně, tak musíme ukázat, že nahoře se přestalo krást a že nahoře to řídíme řádně. S tím jsme šli do politiky a vidíme to jako týmovou práci," uvedl lídr hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci, kde strany představily koaliční smlouvu.

Nad tím, zda budou úspory skutečně stačit na pokrytí všech plánovaných výdajů, které vznikající kabinet zmiňuje v koaliční smlouvě, visí podle MF Dnes velký otazník.

Oblastí, kde by chtěly koaliční strany "nadělovat" je hned několik. Jednou z nich je daňové zvýhodnění, podle kterého by od roku 2015 měla klesnout sazba DPH na léky, knihy, dětské pleny a dětskou výživu. O kolik procent, zatím není jasné. Lidovci zase chtějí prosadit postupné zvyšování daňových slev na děti.

Vznikající koalice dále hodlá zrušit poplatky u lékaře a v lékárně a nechce ani znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici, který zrušil Ústavní soud. Výpadek by mělo pokrýt navýšení plateb za státní pojištěnce, najít se ale budou muset i další zdroje.

Kritika z opozice

Koaliční smlouva myslí také na seniory. Těm slibuje zvyšování penzí o inflaci a třetinu reálných mezd, uvádí deník. Zároveň počítá s obnovením slevy na dani pro pracující důchodce. Nejen tento bod smlouvy zkritizoval opoziční politik z TOP 09 Marek Ženíšek. "Program je příliš obecný a vůbec neřeší, z čeho se všechny ty sliby zaplatí. Šetření pokryje maximálně některé výpadky," uvedl.

Krom výše uvedeného plánuje vznikající kabinet i mnohá další opatření. Mezi nimi zmiňme například snahu zakročit proti exekutorům a advokátům, kteří kumulací poplatků souvisejících s exekucí výrazně navyšují původní dluh, dále zvýšení minimální mzdy, podporu rodiny v podobě zvýšené slevy na dani nebo porodného i pro druhé dítě, které prosazují lidovci, nebo zvýšení platů učitelů a žádné školné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…