Koaliční smlouva je vyvážená, domnívá se starosta Nového Jičína

21.02.2014 16:02

Jaroslav Dvořák (ČSSD) v předčasných volbách neúspěšně kandidoval do sněmovny a v letošních komunálních volbách by chtěl obhájit mandát starosty. Našim stránkám se svěřil nejen se svým pohledem na rekordní nezaměstnanost v České republice, ale neopomněli jsme ani ocenění, které získal Nový Jičín za kvalitu podnikatelského prostředí a přístup veřejné správy. Co stojí za tímto úspěchem a jak se on sám snaží podpořit vznik nových pracovních míst ve městě? I na to se ptala naše redakce.

Koaliční smlouva je vyvážená, domnívá se starosta Nového Jičína
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Pane starosto, v říjnových volbách jste neúspěšně kandidoval za ČSSD do sněmovny. Je pro vás osobně výsledek, kdy ČSSD skončila s nejhorším výsledkem ve své historii, velkým zklamáním? A především, jaké jsou vaše politické priority pro ten letošní rok, který je supervolební?

Za svou osobu jsem byl preferenčními hlasy potěšen, neboť jsem byl na nevolitelném místě. Z pozice starosty jsem určitě pomohl hlasy získat. Celý výsledek pro ČSSD mě zklamal. Přičítám to situaci uvnitř strany. Mým jednoznačným cílem je vítězství v komunálních volbách v letošním roce.

Jak na vás působilo koaliční vyjednávání, povolební rozkol v ČSSD a výsledek v podobě koaliční smlouvy?

S koaličním vyjednáváním mám zkušenosti na úrovni komunální politiky a vím, jak jsou tato jednání složitá. Myslím si, že vše proběhlo relativně v klidu. Když nastal v ČSSD rozkol, tak se náš okresní výkonný výbor, včetně mě, který zastávám funkci prvního místopředsedy, i krajský výkonný výbor, kde jsem členem, ihned postavily na stranu stávajícího předsedy strany. Myslím si, že i náš kraj pomohl svým stanoviskem k potlačení puče. Z mého pohledu je koaliční smlouva vyvážená.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, byl byste rád, kdybychom se chovali odpovědně směrem ke státnímu rozpočtu. Domníváte se, že výdaje, které si dala vládní koalice do koaliční smlouvy, bude možné splnit bez zvýšení deficitu státního rozpočtu a daní? Její představitelé tvrdí, že peníze uspoří jinde, třeba centrálními nákupy… Je to podle vás možné?

Naše město v elektronických aukcích uspořilo desítky milionů korun. Zde vidím velkou šanci i pro státní rozpočet.

Vaší osobní prioritou je zvýšení zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji a přirozeně jako starosta vedete jednání s potencionálními investory. Podařilo se vám do města nějakého nalákat nebo se domníváte, že se vám to v nejbližší době podaří? A na co nejčastěji při vyjednávání narážíte?

S naší průmyslovou zónou v Novém Jičíně narážíme na špatně postavené podmínky z minulosti. Průmyslová zóna patří developerské firmě a v podstatě se nijak nevyvíjí. Ideální doba v letech 1995 až 2006, kdy se dařilo podnikání a do republiky přicházeli investoři, byla v Novém Jičíně promarněna. Nyní je velmi problematické stav průmyslové zóny změnit, přestože zaměstnanost je pro nás prioritou. Jednal jsem i s velkým investorem. Bohužel si naši průmyslovou zónu nevybral, a to hlavně proto, že, jak jsem již uvedl, pozemky patří developerské společnosti, která staví továrny a haly na klíč a investorům je jen pronajímá. To zájemce odrazuje a nevyhovovalo to ani investorovi, se kterým jsem jednal.

Město má již nyní jen velmi málo pozemků ve svém vlastnictví, které by připadaly v úvahu pro případné rozšíření stávající průmyslové zóny. Proto jsme otevřeli jednání se soukromými vlastníky pozemků. Bohužel tak příhodná doba, jaká byla v 90. letech a po roce 2000, už asi nebude nikdy. My se ale snažíme dělat, co je v našich silách, protože štěstí přeje připraveným. Jsem optimista a věřím, že se v horizontu několika let podaří zónu oživit.

Podle výzkumu týdeníku Ekonom Nový Jičín obsadil v rámci Moravskoslezského kraje druhé místo v kvalitě podnikatelského prostředí a přístupu veřejné správy. Co podle vás stojí za tímto úspěchem?

Za úspěchem stojí náš projekt otevřené radnice občanům, institucím, podnikatelům. Podle hodnocení jsme jednou z nejtransparentnějších radnic v republice. E-aukce zprůhlednily a zlevnily veřejné zakázky, na webu města zveřejňujeme všechny smlouvy, materiály rady města i zastupitelů atd. Transparentnost byla jednou z priorit nastupující koalice a povedlo se nám to, což ocenil i renomovaný týdeník Ekonom.

Druhou podmínkou je spolupráce s malými i velkými podnikateli. Nastavili jsme jiný styl komunikace, než tady byl. Bez podnikání by se totiž město nerozvíjelo.

Na druhou stranu Česko má nejvyšší nezaměstnanost v novodobé historii. Bez práce bylo v lednu téměř 630 tisíc lidí. Co je toho příčinou a co se musí stát, aby se situace začala zlepšovat?

V tomto kraji je zmíněný problém výraznější než jinde. Stát musí investovat do vzniku nových průmyslových zón, musí pomoci v získávání nových investorů, pravděpodobně z Východu. Nemělo by jít jen o budování nových výrobních hal, ale měli bychom získat investory do nových vývojových technologií, pro vědu a výzkum. Tyto obory dají práci mladým a vzdělaným lidem. Považuji za nešťastné, když mladý člověk po studiích nenajde práci.

V Novém Jičíně se radnici daří dlouhodobě hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, což by se nemělo změnit ani letos. Uvítal jste tak i přesto novelu RUD? A jakou změnu zákona byste preferoval nyní? Přeci jen ČSSD bude mít ve vládě premiéra. Budete se tak snažit zatlačit na změnu nějakého zákona?

Vyrovnaný rozpočet je pro nás základem a touto cestou jdeme i v roce 2014. Přiznávám, že to není jednoduché a objektivně musím uznat, že RUD nám přineslo více financí do rozpočtu. Rád bych pana premiéra pozval do Nového Jičína. Témata k diskuzi určitě najdeme.

Radnice zvažuje zákaz podomního a pochůzkového prodeje a v současnosti tak probíhá ve městě dotazníkové šeření a anketa. Do jaké míry bude ale pro vás výsledek závazný a prozradíte nám vaše stanovisko?

Diskuzi na toto téma jsem spustil já, protože cítím, že je třeba i v této oblasti více naslouchat občanům. Moje stanovisko je jednoznačné – zákaz podomního i pochůzkového prodeje. A tento názor budu také prosazovat na radě města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…