Nový Jičín zahájí zkušení provoz varovného systému

19.02.2014 9:48

Nový Jičín bude mít nový jednotný varovný a vyrozumívací systém, jehož součástí je i bezdrátový městský rozhlas.

Nový Jičín zahájí zkušení provoz varovného systému
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Přibližně od poloviny března bude v rámci jeho odzkoušení a odladění docházet k nepravidelnému spouštění hlásičů. Náklady na pořízení systému, který bude občany varovat před živelnými pohromami a poskytovat jim potřené informace o dění ve městě, přesáhnou 10 milionů korun. Více než 9 milionů bude uhrazeno z dotace.

„Projekt Zpracování digitálního povodňového plánu a vybudování sítě varovného a vyrozumívacího systému pro ORP Nový Jičín je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí,“ doplnil Lumír Balaryn z organizačního odboru města.

V současné době se na území města montují poslední sirény a hlásiče jednotného systému varování a vyrozumění. Přibližně od poloviny března bude odborná firma celý systém zkoušet a dolaďovat jeho fungování. „Proto prosíme občany o toleranci a pochopení. Rozhlas bude znít městem v nepravidelných časech a intervalech, vždy během dne od 8 do 16 hodin,“ uvedl Lumír Balaryn.

První středu v dubnu bude spuštěn celý systém, tedy rozhlas i sirény, v rámci celorepublikové zkoušky sirén. „V dalších měsících budou při celorepublikové zkoušce sirén zpuštěny jen sirény, které ve městě fungovaly i dosud. Na ZŠ Dlouhá, na hasičské zbrojnici ulice Zborovská, v Žilině, ve Straníku, v Bludovicích a Kojetíně. Hlásiče rozhlasu, kterých bude 256 budou, na rozdíl od dubnového testu, vypnuty,“ dodal Balaryn. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…