Kocáb v ČT poslal vzkaz do Moskvy: Putin by neměl jezdit, nebude zde vítán

18.11.2014 21:27

Zpěvák Michael Kocáb v úterním Hyde Parku analyzoval pětadvacet let české svobody, která se projevila i tím, že na českého prezidenta Miloše Zemana létala z davu protestujících na Albertově vajíčka. Zeman prý poškozuje pověst českých občanů před ostatním světem. Měli bychom se ovšem tomu vyhnout, aby se do Česka nebáli jezdit jiní prezidenti, jimž totiž vajíčka určena nebyla. Došlo i na Kocábův neúspěšný privatizační projekt. Prý klukovina.

Kocáb v ČT poslal vzkaz do Moskvy: Putin by neměl jezdit, nebude zde vítán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Na Národní třídě prý prezidentovi vystavili červenou kartu. Tato akce byla podle jeho názoru v pořádku. ,,Teď nemluvíme o vajíčkách, to si myslím, že bylo trochu přes čáru," prohlásil hned v úvodu Kocáb. ,,To v pořádku není, byť chápu, co k tomu lidi vedlo. Také to může vést k tomu, že se sem budou bát prezidenti jezdit, aby nedostali vajíčkem," připustil aktivista a hudebník. Násilí, vajíčka nevyjímaje, prý na protesty proti prezidentovi nepatří. O mírumilovnosti českého národa hovoří prý i průběh samotné Sametové revoluce. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček prý ale zoufale kryje počínání svého šéfa.

Lidé by své názory měli vyjevit i u voleb, ale můžou je vyjevit i mimo ně. ,,Kdyby to nedělali, tak by se mi to zdálo jako trochu šišatá demokracie." Za poněkud zvláštní jev pak označil skutečnost, že se před volbami zapojují reklamní agentury, které v předvolebním čase hrají významnou roli.

Měl jsem Zemana rád až do opoziční smlouvy

Lidé chtěli dát svými protesty najevo, že nesouhlasí s tím, jak se prezident Zeman staví k Rusku. Akce prý také ukázaly, že ztratil přízeň především mladých lidí. Zeman je prý totiž v konfliktu nejen s nemalou částí společnosti, ale vlastně i v konfliktu se zahraniční politikou vlády. ,,Zásadně rozděluje společnost," zdůraznil host v pořadu. To se ukazuje ostatně i na tom, že má za sebou i nemalý tábor příznivců.

,,Já jsem si ho nesmírně vážil jako inteligentního a vzdělaného člověka, který má neuvěřitelný ostrovtip. ... Měl jsem ho rád," pokračoval občanský aktivista. To se začalo měnit s opoziční smlouvou, když dělal některé věci, které se Kocábovi nezdály. O to horší bylo, když se začal obklopovat bývalými komunistickými kádry.

Prognostický ústav jako expozitura KGB

Jasně se také vymezil proti kritice občanských iniciativ. Exprezident Václav Klaus například tvrdí, že by měly vstoupit do volebního klání a nekritizovat stav politiky zvenčí. Kocáb dal tomuto pohledu do jisté míry zapravdu, ale obratem dodal, že stabilní politické strany se širokými členskými základnami tlak občanských iniciativ ustojí. V lepším případě dokonce nosné myšlenky vezmou za své a v politice je profesionálně přemění v žádané kroky.

V této souvislosti došlo i na dnes již neskrývané přátelství dvou českých prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana. Kocáb v této souvislosti odkázal na předlistopadový Prognostický ústav. Jedna z teorií totiž říká, že ústav byl v zásadě ekonomickou expoziturou KGB. Tyto teorie mohou lidé najít na internetu a host pořadu je předkládá jen jako určitý pohled na věc, byť uznává, že ho lze rozporovat.

Sametová revoluce a klukovina

Kocáb si také posteskl nad myšlenkou Václava Klause, že jsou peníze až na prvním místě. On měl prý jiné idealistické představy. A to říká i přesto, že se zúčastnil kuponové privatizace, jeho projektu uvěřila řada lidí a nakonec o své peníze přišli. ,,Byla to klukovina," bránil se Kocáb s tím, že se snažil dopady této nepovedené podnikatelské akce všemožně zmírnit.

Nový prezident a Rusko

V závěru pořadu došlo i na téma příštího českého prezidenta. Přímá volba hlavy státu podle Kocába rozdělila společnost, možná trochu až zbytečně. Příští prezident by proto měl společnost opět stmelovat. Měl by to být člověk s darem oslovit lidi a nekomunista. ,,Pokud do té doby nedojde k něčemu, čeho se bojím vůbec nejvíc ... k hlubšímu provázání s Ruskem," poznamenal s obavou v hlase Kocáb.

Sankce proti Rusku by dnes měly vést k tomu, aby utlumily mocenský apetit Ruské federace, která se na případu Ukrajiny rozhodla ukázat, jak umí po částech "ukusovat" území cizího státu. To se prý ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nesmí dovolit. ,,Putin má na rukou mnoho a mnoho krve," podotkl nakonec Kocáb. Pokud už ho Zeman pozval do Česka, budiž. Ale neměl by jezdit, protože zde nebude vítán," prohlásil Kocáb jasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…