Kolem finančních limitů na prezidentskou kampaň panuje nejistota

13.03.2012 21:45

Strany, které se shodly nad přímou volbou prezidenta, to nejspíš nedokážou ohledně limitů na jeho volební kampaň. Pro koalici nutné nejsou, opozice je považuje za klíčovou věc.

Kolem finančních limitů na prezidentskou kampaň panuje nejistota
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) je nezbytné, aby prováděcí zákon k přímé volbě prošel oběma komorami parlamentu co nejrychleji - s limity, nebo i bez nich. "Sejdeme se i s opozicí a budeme diskutovat o jejich návrzích. Musíme si ale uvědomit, jestli je reálné do tohoto zákona stihnout přijmout i otázku limitů na prezidentskou kampaň," řekla Peake serveru Aktuálně.cz.

ČSSD chce limit 15 až 30 milionů

Pro druhou největší koaliční stranu TOP 09 je spíše než limity na kampaň důležité, aby byli občané o financování každého z kandidátů průběžně a online informováni. "Toto je pro nás důležitější, než jestli limit bude takový nebo takový. V tom jsme schopní se přizpůsobit a dohodnout," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Pro opozici jsou naopak limity na kampaň jedním z klíčových bodů. Tím druhým je pak podle Jeronýma Tejce (ČSSD) zvláštní transparentní účet, umožňující mimo jiné online zveřejňování dárců a výdajů. Podle představ sociálních demokratů by se strop na kampaň měl pohybovat kolem 15 až 30 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…