Kolonizace Marsu, představil Babiš své vize do roku 2035. ODS hovoří o slibotechně

08.06.2017 17:21

Andrej Babiš (ANO) napsal knížku – o tom, jak si představuje Česko za 18 let. V roce 2035 se podle Babiše budou děti ve školách učit o tom, jak se kolonizuje Mars a jak se tam dá pěstovat zelenina. O Babišových snech informuje deník Právo. Konkurenční politické strany si kvůli této knize dělají z Babiše šprťouchlata. Místo nereálných snů by měl Babiš raději vysvětlovat, proč máme prázdnou státní kasu a proč neplní své vlastní sliby.

Kolonizace Marsu, představil Babiš své vize do roku 2035. ODS hovoří o slibotechně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve Vlčnově se konala tradiční jízda králů a byli tam i někteří politici

Před volbami v roce 2013 sliboval, že bude makat a nebude se chovat jako jiní politici. O čtyři roky později, když by měl skládat účty ze svého působení na Ministerstvu financí, se rozhodl snít. Sní o tom, jak budeme cestovat na Mars. A sepsal o tom knihu, u které údajně váhá, zda jí má započítat do výdajů na letošní předvolební kampaň.

„Pokud jde o kolonizaci Marsu, šéf ANO se nechal inspirovat soukromou americkou střední školou v Praze, která má tento předmět v osnovách. Podle něj právě tento předmět v sobě obsahuje skoro všechno, co čeká české školy, jestli se z ČR nemá stát chudá montovna," píše deník.

Babiš touží po tom, aby české školství produkovalo absolventy opravdu připravené na život. Aby to byli lidé podobní Ferdovi Mravencovi, aby zvládli práci všeho druhu, od řemesla přes technické obory až po dovednosti, kterých bude v roce 2035 potřeba. Pomoci k tomu mají volnější školní osnovy, jaké mají třeba Finové. Stát by se podle Babiš měl starat jen o to, co budou lidé umět, až vyjdou ze střední školy. Ale samotný vzdělávací proces by měl podle Babiše mít mnohem volnější pravidla.

Podle ODS sice Babišovo snění o Marsu na první pohled může vypadat lákavě, ale druhý pohled ukáže, že Babiš za čtyři roky v pozici koaličního poslance prakticky nic nedokázal.

„On ale nemá snít, on má vydávat jakési svoje vysvědčení, ukázat co tady ty čtyři roky dělal, jakým způsobem naplnil ty svoje sliby. Co se mu povedlo. A ono se ukazuje, že toho je velmi málo, že pan Andrej Babiš je to, čemu se kdysi říkalo slibotechna. Od rychlobruslařské dráhy až po vyrovnaný rozpočet, a nakonec ty výsledky nejsou vlastně vůbec žádné,“ pustil se Fiala s gustem do Babiše.

A pokud snad někdo pochybuje o tom, jak Babiš neplní svoje sliby, šéf ODS mu doporučje podívat se na výdaje na obranu. Ačkoli se stávající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázala navýšit výdaje na obranu na 1,4 procenta HDP, nástřel rozpočtu na rok 2018, který předložil ještě Babiš, tomu ani zdaleka neodpovídá. Výdaje na obranu za časů ministra Martina Stropnického (ANO) klesly na úroveň 0,97 procenta HDP. Za resort obrany odpovídá právě Babišova strana, takže zakladatel a šéf ANO Babiš by měl raději držet ústa.

Na Fialu navázal šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. O tom, jak strašným ministrem financí Babiš byl, prý podal zprávu Babišův stranický kolega Ivan Pilný, jenž po příchodu na resort prakticky ihned prohlásil, že státní kasa je prázdná. „Hnutí ANO by mělo přestat slibovat, co bude v roce 2035, a začít skládat lidem účty za to, co tu dělali ty čtyři roky,“ konstatoval Stanjura. ODS prý – namísto snů o tom, co bude v roce 2035 – předkládá reálný politický program na nadcházející čtyři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…