Kolosální malér, jako za Napoleona nebo Hitlera. Spisovatel varuje, co může způsobit vnucování bruselské vůle

25.05.2018 12:46

Komentátor Luděk Frýbort se v textu uveřejněném na serveru Neviditelný pes zamyslel nad rolí maďarského premiéra Viktora Orbána. Vzal to však z trochu jiného úhlu, než bývá zvykem. Vrátil se až k roku 1918. A vyslovil varování.

Kolosální malér, jako za Napoleona nebo Hitlera. Spisovatel varuje, co může způsobit vnucování bruselské vůle
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Spisovatel Luděk Frýbort má za to, že ze jména maďarského premiéra Viktora Orbána se mnoha liberálním novinářům vaří krev v žilách. Orbán totiž nezapadá do jejich představ správného chodu světa. Proto dští na hlavu tohoto předsedy vlády oheň a síru. Jednoho dne však prý tito novináři mohou narazit, jak dokládají příklady z historie. Frýbort se v této souvislosti vrátil až k roku 1918.

Když končila první světová válka, svět se dělil na dobré a zlé. Češi sice byli součástí Rakouska-Uherska, tedy součástí poraženého státu, ale jejich legie bojovali na straně Velké Británie, Francie a USA. Proto byli Češi označeni za „hodné hochy“ a bylo jim dovoleno utvořit umělý československý stát, který přežil až do začátku 90. let 20. stokletí. Frýbort má za to, že tak dlouho přežil jen díky komunistické totalitě zavedené na našem území po druhé světové válce.

Jiné národy tolik štěstí neměly. Srbsko patřilo po první světové válce také mezi „hodné hochy“. A kde je dnes? Dnes patří mezi zlobivé, už kvůli dění v Kosovu. A Maďarsko bylo za zlobivé označeno už v roce 1918 a jak je vidět toto označení mu zůstalo dodnes. V Rakouskou-Uhersku byli Maďaři vládnoucím národem, mohli v sobě cítit pocit velikosti a být na něj patřičně hrdí. Po první světové válce však přišli o nemalé části své bývalé říše a cítili se zrazeni.

Tento pocit v nich podle Frýborta vydržel v podstatě dodnes. Viktor Orbán se opakovaně stal premiérem, protože dokázal podchytit toto bolavé místo v maďarské povaze a slíbil Maďarům, že budou moct být opět hrdí na svou zemi. Dokud budou Maďaři Orbánovi tento slib věřit, podle komentátora bude i nadále vítězit ve volbách.

„Co z toho vyvodit? Asi, že se dějiny nemají lámat přes koleno. Národům se nemají, byť i v nejlepším úmyslu, vnucovat způsoby k jejich kůži nepřilnavé; dost je toho, co na sebe – opět v nejlepší vůli a úmyslu – upletou samy. Dál… věšteckých brejlí nemaje, bych se dalších odhadů držel. Jest momentální stav součinem milionů a snad nekonečného množství droboučkých, neustále se měnících a obměňujících příčin, a blázen ten, kdo si myslí že je může pochytat do svého politického, ideologického etc. pytle. Kdo to kdy zkusil, nikdy nedosáhl zamýšleného efektu, nýbrž kolosálního maléru; jména jako Napoleon, Lenin, Hitler by měla být dostatečným varováním,“ napsal Frýbort.

Vedle toho Frýbort doporučil státům euroatlantické civilizace, aby se staraly samy o sobě. Fakt, že na území Evropy nevypukla po víc než sedmdesát let další obří válka, dosvědčuje, že to Západ celkem umí. V dalších částech světa se ale válčí o sto šest. Západ by podle komentátora udělal lépe, kdyby se do těchto válek nepletl Nic dobrého mu to prý nepřináší. A navíc se může stát, že ti, kteří jsou dnes považování za hodné hochy, budou za pár let bráni jako největší zloduši.

Orbánovi se prý zase může stát, že se za pár let pohled na něj promění a už nebude velkým čertem, nýbrž hrdinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…