Soros se stěhuje, Orbán se raduje. Příští zastávka Berlín

15.05.2018 11:08

Dlouhodobé konflikty mezi nadací Open Society Foudations George Sorose a maďarskou vládou vyústily v odchod nadace z Budapešti do Berlína.

Soros se stěhuje, Orbán se raduje. Příští zastávka Berlín
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

Doma není nikdo prorokem, mohl by si říkat americký filantrop maďarského původu George Soros v souvislosti s problémy, které měla v Maďarsku jeho organizace Open Society Foundations. V žádné jiné zemi nebyl on a jeho spolupracovníci trnem v oku jako právě v jeho rodné zemi, odkud utekl před komunisty do Spojených států, kde získal závratné bohatství a upozornil na sebe například v roce 1992, kdy svými spekulacemi vydělal miliardy na britské libře.

Poslední měsíce Orbánova vláda avizovala, že chce zpřísnit podmínky pro nevládní neziskové organizace, které získávají peníze ze zahraničí a prosazují liberální přistěhovaleckou politiku, což je právě případ Sorose a jeho nadace. Ve svém dnešním prohlášení její vedení potvrdilo dohady z posledních týdnů a informovalo, že se stěhuje pryč z Budapešti. Příští destinací Open Society Foundations tak bude hlavní město Německa Berlín.

V Německu se vzhledem k liberální přistěhovalecké politice dostane nadaci vlídnějšího přijetí. „Maďarská vláda absolutně znevážila naši práci. Při potlačování občanské společnosti s cílem dosáhnout politického zisku používá strategii, která v historii existence Evropské unie nemá obdobu,“ uvedl prezident nadace Patrick Gaspard. Orbánova vláda mezitím plní své předvolební sliby a chystá restriktivní opatření vůči nevládním neziskovým organizacím.

Již v rámci kampaně Orbánova vláda nijak neskrývala, že jedním z hlavních témat je právě Soros a jeho aktivity v zemi. Nyní přichází na řadu konkrétní kroky, které nepotěší nejenom nevládní neziskové organizace, ale také samotnou Evropskou unii. Brusel dlouhodobě kritizuje negativní vztah Budapešti k „občanské společnosti“ a před několika týdny se dokonce v Evropském parlamentu projednávala zpráva, kde se řešil vztah maďarské vlády a její údajné potlačování nezávislosti médií a právě zmiňované občanské společnosti.

Sorosova budapešťská pobočka se sice stěhuje do Berlína, ale jak vyplývá z jejího prohlášení, svých aktivit v Maďarsku se úplně nevzdává. „I nadále budeme podporovat občanskou společnost v zemi v otázkách, jako jsou lidská práva, svoboda médií, transparentnost, vzdělávání či zdravotní péče. Všemi dostupnými prostředky se budeme snažit, abychom chránili základní lidská práva, která jsou za současné situace v zemi ohrožena.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…