Komentátor Mitrofanov o vymyšleném útoku Romů: S klacky na cikány

26.05.2012 18:42

Vymyšlené brutální napadení břeclavského chlapce Romy, nebo odposlouchávání hejtmanů. To jsou kauzy, které nás učí věci nevidět z jednoho úhlu pohledu. Mediální smršť po odposlouchání Davida Ratha a protiromské nálady, které se po vybájeném útoku Romů na hocha ve společnosti objevily, nám podle komentátora Alexandra Mitrofanova ukazují, jak nebezpečné je zobecňování.

Komentátor Mitrofanov o vymyšleném útoku Romů: S klacky na cikány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Břeclavi proti údajnému romskému násilí

Jak píše komentátor v sobotním Právu: “Jenže břeclavský případ upozornil spíše na problémy příslušníky majoritního obyvatelstva, kteří jsou vždy připraveni jít s klacky na cikány, místo aby si udělali pořádek v hlavě.”

A odkazuje také na advokátku Kláru Samkovou, která po případu odposlouchávání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha prohlásila, že nyní jsou odposloucháváni všichni hejtmani: “Kdyby tuto úvahu vycházející z Rathova odposlouchávání sdělil bez opory na fakta váš soused, to je jedna úroveň. Z úst známé právničky to zní jinak.”

Čechy znepokojují minoritní skupiny

Největším kamenem úrazu je tak podle komentátora Práva zobecňování: “Vyvozovat z případu zraněného Petra, že jako on jsou všichni Ukrajinci, by mohl jenom pablb. Ale sílí nevraživost vůči Ukajincům jako skupině, která v Česku praucuje za peníze, které by Čech odmítl, a bere místním práci.”

Podle Alexandra Mitrofanova Čechy znervózňují minoritní skupiny, ve kterých platí jiná pravidla a jiné zvyklosti.

Například případ Petra krásně ilustruje předpojatost s jakou k Romům přistupujeme: “Takový přístup je známkou tupé omezenosti. Tu zakázat ani vymýtit nelze. Lze ale požadovat po veřejně známých osobnostech, aby, byť v jiných souvislostech, aby nepřilévaly olej do ohně přehnaným zobecňováním.”

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…