Komunisté jen koukají. ČSSD je vymetla a vyjednává s pravicí

14.11.2012 7:03

Sociální demokraté v Karlovarském kraji se nechtějí smířit s tím, že jen o pár desetin procenta prohráli volby s komunisty. Proto svolali na středu jednání, jež jim má uhájit post hejtmana kraje s většinou křesel v radě. Pozvali všechny strany s výjimkou KSČM, ačkoli si obě strany dříve vycházely vstříc. Vládly kraji po čtyři roky spolu.

Komunisté jen koukají. ČSSD je vymetla a vyjednává s pravicí
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Karlovarští sociální demokraté ve volbách do zastupitelstev krajů získali přesně 22,73 procent, komunisté 22,98 procent.

Přitlačeni ke zdi

„Naše členská základna řekla, že ČSSD má mít hejtmana i většinu v radě,“ cituje server Týden.cz lídra sociálnědemokratické strany Josefa Novotného. „Uznávám, že KSČM vyhrála volby, tak ať sestaví vládu,“ vybízí Novotný. Karlovarští oranžoví si tak chtějí uhájit své stará křesla.

Předseda karlovarské KSČM Jaroslav Borka si nyní stěžuje, že komunisty „přitlačili ke zdi“. Kromě sociálních demokratů totiž nemají v krajském zastupitelstvu žádného levicového partnera. „Ani po našem vítězství v krajských volbách jsme nežádali žádná privilegia. Nabídli jsme jim místo hejtmana, ale jejich požadavek byl, aby měli v radě pět křesel a my jen čtyři,“ míní Borka s tím, že za postojem ČSSD není politika, ale ekonomické zájmy.

Sociální demokracie si tak na jednání o širší spolupráci pozvala zástupce všech demokratických stran, tedy ODS, TOP09, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst či antikomunistické hnutí ALTERNATIVA.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…