Konec ,,hidžábnické" kauzy? Ne. Ředitelka Kohoutová chce pokračovat. Zmiňován i Křeček

29.04.2020 8:44

Studentka, známá jako žalobkyně pražské střední zdravotnické školy ve známé „šátkové kauze“ se pokusila spor ukončit stažením žaloby. Ředitelka školy Ivana Kohoutová ale přes svého právníka vzkázala, že trvá na tom, aby řízení pokračovalo a soud udělal jasno rozsudkem.

Konec ,,hidžábnické" kauzy? Ne. Ředitelka Kohoutová chce pokračovat. Zmiňován i Křeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka zdravotnické školy v Praze 10 Ivanka Kohoutová s obhájcem Radkem Suchým

Známá „hidžábnická kauza“ bude u českých soudů pokračovat dále. A to přesto, že žalující studentka projevila zájem po mnoha letech sporů svou žalobu stáhnout. V této fázi sporu ale musí souhlasit i žalovaný. A ředitelka Kohoutová se po poradě se svým právníkem rozhodla, že ve sporu chce pokračovat až do rozsudku, i kvůli tomu, aby existovalo vodítko pro další obdobné případy. Právě její advokát Radek Suchý rozhodnutí oznámil.

Kauza, ve které se na straně žalující studentky aktivně angažovala bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, se táhne už od roku 2013. Ředitelka pražské Střední zdravotnické školy Ivana Kohoutová jí věnovala nemalé úsilí, čas a také své zdraví. Přesto se rozhodla, že s ukončením procesu souhlasit nebude, zejména z důvodů principiálních.

„V současnosti ji totiž k tomuto postoji nutí nejen odpovědnost za školu, její žáky a zaměstnance, ale i morální povinnost a vědomí, že celý spor je předmětem celospolečenské debaty, a veřejnost si zaslouží, aby o věci bylo rozhodnuto,“ vysvětlil advokát. Zmíněné argumenty zpracuje do oficiálního vyjádření pro soud.

Anketa

Je Miloš Zeman a jeho okolí zodpovědný za smrt Jaroslava Kubery?

6%
92%
2%
hlasovalo: 22993 lidí

České procesní právo umožňuje stáhnout žalobu v jakékoliv fázi řízení. Od určité chvíle je ale zpětvzetí vázáno i na souhlas žalovaného, který může tento způsob ukončení sporu z vážných důvodů odmítnout. Soud pak v takovém případě rozhodne, že zpětvzetí je „neúčinné“.

Advokát Suchý dále vysvětloval: „Za aktivního přínosu Anny Šabatové a neziskových organizací, jakož i části mainstreamového tisku, došlo k značné politizaci celé kauzy, čemuž se dr. Kohoutová po celou dobu neuspěšně bránila.“ Kauza díky těmto snahám měla zásadní přesah do politických diskuzí, psala o ní domácí i zahraniční média.

„Možné rozhodnutí ve věci může mít zásadní dopad i do organizace českého veřejného školství, kdy věc vyvolala iniciativy k možné právní úpravě užívání náboženských symbolů v sekulárním školství,“ dodává právník. Právě z těchto důvodů je podle něj i ve veřejném zájmu, aby spor byl zakončen pravomocným rozsudkem, ať už bude jakýkoliv.

V diskusi pod příspěvkem právníka Suchého se objevilo mnoho projevů podpory jemu i ředitelce Kohoutové. Současně i naděje, že současný ombudsman Stanislav Křeček aktivistický postoj své předchůdkyně výrazně reviduje. Ten podobný zájem veřejně naznačil již několikrát.

„Věřte, že za Vámi stojí nejen Vaši advokáti, ale i dost početná skupina občanů, kterým politické (ne)ziskovky pijí krev a ta zbylá v těle se jim vaří nad zlovůlí těch, co měli být vděční za pohostinnost, které se jim jako cizincům v naší vlasti dostalo. A nebyli vděční,“ napsal například Ivan Šrámek.

„Tahle zvůle politických neziskovek je pouze snahou se zviditelnit a "zasloužit" si další dotace,“ padl další názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…