Konec rozmazlování, lidé si musí na dávky počkat, vzkázal mluvčí Úřadu práce

20.02.2013 10:15

Výplata sociálních dávek se opět zpožďuje. Úřady práce to vysvětlují tím, že jim narůstá agenda, takže nestíhají, a zákon stanoví, že dávky musí být vyplaceny do konce. Mluvčí Úřadu práce ČR ve vyjádření pro MF Dnes poznamenal, že skončilo rozmazlování občanů. Lidé si musí zvyknout čekat na peníze.

Konec rozmazlování, lidé si musí na dávky počkat, vzkázal mluvčí Úřadu práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Úřady práce si klienty rozmazlily, protože jim to poslaly třeba už pátého. Ale objem dávek a práce narůstá a zákonný termín je do konce měsíce," upozorňuje mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl. "Termín pro vyplacení rodičovských příspěvků za leden 2013 je do konce měsíce února 2013," dodává.

Problémy "Drábkova" systému přetrvávají

Den, kdy klienti dostanou své peníze na účet, se podle mluvčího může měsíc od měsíce lišit - např. podle toho, na jaký datum připadne víkend. Rychlost výplaty dávek také ovlivňuje vytíženost zaměstnanců a nesmíme zapomenout ani na technické možnosti systému.

Nový IT systém, který nechal zavést exministr práce a sociálních věcí Jaromír Deábek (TOP 09), působí problémy prakticky od okamžiku svého spuštění. Úřady tvrdí, že za problémy systému nemohou, odpovědnost nese tvůrce nového modelu výplaty, přesto se úředníci stěžovatelům omlouvají.

Ostrá kritika se snáší i na Českou spořitelnu, která se upsala ke spravování nepříliš populárních sKaret. Klienti se ptají, proč ještě nemají peníze na svých účtech. Finanční ústav se brání poukazem na to, že nemohou úřady práce přimět k rychlejším výplatám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…