Konec sluníčkářských keců! Řešení migrační krize. Podrobné, jasné a kruté

03.07.2018 7:07

Novinář Štěpán Kotrba se rozjel na facebooku. Vyzývá k ukončení předstírání humanitární ochoty a k tomu, aby evropští lídři začali jednat. Navrhuje silové řešení. Pak se ale do debaty vložil bezpečnostní poradce Jaroslav Štefec.

Konec sluníčkářských keců! Řešení migrační krize. Podrobné, jasné a kruté
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Súdánec přezdívaný kamarády "Delfín"

„Kdy už někdo konečně zavelí rázně a jednosmyslně k ukončení předstírání humanitární ochoty, když už dávno o žádnou humanitu v uprchlické válce nejde? Jde o válku a její pravidla. Psychologického limitu dosáhla už i německá kancléřka, jejíž náruč se už neotevírá,“ píše Kotrba o kancléřce Merkelové, která včera večer ustoupila německému ministru vnitra Horstu Seehoferovi.

Anketa

Osvědčil se Andrej Babiš ve funkci předsedy vlády?

75%
25%
hlasovalo: 11194 lidí

„Tak zaprvé: detenční tábory mimo území Unie dobrovolně nebudou. Turecké stály tři miliardy eur za rok a respekt k Erdoganovu vítězství ve volbách,“ připomíná Kotrba reálnou cenu detenčních zařízení postavených mimo hranice EU na případu Turecka, které hostí miliony uprchlíků.

Poté se věnuje vývoji situace v Libyi, která je důležitým tranzitním místem. Mnoho uprchlíků odsud pluje do Itálie. „Za druhé: Generál Haftar chce moc nad Libyí a nehodlá se dělit. To znamená zaplatit ho = vyzbrojit ho, aby ustál nejen likvidaci svých protivníků, ale i "zadržování" uprchlíků, ze kterých si udělá námezdné žoldáky pro bitvu nejen o libyjské pobřeží, 350 km od italských břehů, ale o celou Libyi,“ vysvětluje Kotrba, že existuje možnost podpořit generála Chalífu Haftara. Pětasedmdesátiletý válečník je v nastálém chaosu po konci Muammara Kaddáfího nejvýraznějším z těch, kteří se přihlásili o podíl na moci nad Libyí.

Kotrba ale navrhuje jiné hypotetické řešení, které nezní tak vznešeně. „A nebo... ho teď, kdy je slabý, napadnout dělovými čluny, zmasakrovat mu přístavy a zajistit, že ani jedna libyjská bárka nevypluje na moře, pak vzít několik výsadkových lodí, nacpat do nich uprchlíky z Itálie, Řecka, Francie a Španělska, a pod hrozbou dávky ze samopalů je vyhodit na libyjském pobřeží. Co vyjde laciněji a bezpečněji pro Evropu? Prosím vás, a nevyprávějte mi nic o lidských právech, mezinárodních konvencích o uprchlících a takový ty další sluníčkářský kecy. Jde o moc, o prachy a o bezpečnost. O naši bezpečnost,“ píše Kotrba.

Na Kotrbův příspěvek zareagoval bezpečnostní expert Jaroslav Štefec. Hypotetickou akci v Libyi nevidí příliš realisticky. Cenu takové akce odhadl na astronomických 3-3,5 miliardy eur. Jen přípravy by podle něj zabraly několik měsíců a bylo by potřeba obrovského úsilí k tomu, aby operace proběhla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…