Konopí jako léčivo. Bude ho pěstovat stát nebo se bude dovážet?

06.10.2011 8:10

Konopí má velkou šanci stát se oficiálním léčivem. Začínají se proto řešit otázky související s jeho pěstováním - má si je pěstovat stát sám nebo se má do Česka dovážet např. z Nizozemí?

Konopí jako léčivo. Bude ho pěstovat stát nebo se bude dovážet?

"Jsem zastáncem modelu začít konopí dovážet, například z Holandska. Už kvůli tomu, že než by se připravil plán, jak jej pěstovat u nás, tak to potrvá dva roky. Pacientům by se tak zbytečně oddálil přístup k léčivu," řekl MF Dnes ředitel Státního ústavu po kontrolu léčiv Martin Beneš.

Možnosti jsou tři - buď si konopí bude stát pěstovat sám, nebo bude vydávat licence na pěstování soukromým firmám, na něž bude dohlížet, aby se z nich nedostávala droga na černý trh, nebo bude konopí dovážet. Například v Nizozemí ovšem stojí pět gramů konopí 41 eur, tedy tisíc korun, zásadní je proto i otázka finanční.

"I proto je naším úkolem zjistit, zda by nebylo výhodnější zajistit si konopí sami," podotkla Vendula Běláčková, tajemnice pracovní skupiny, která vznikla v Centru adiktologie pod vedenímm děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Zimy.

Ministerstvo zdravotnictví chystá do konce roku připravit novelu zákona o návykových látkách, která by přesunula konopí ze sekce drog do sekce léčiv. Pacienti tak budou mít konopí k dispozici na lékařský předpis.

Čtěte:

Šťastný (ODS): Potřebujeme kvůli legálním lékům z konopí nový zákon?

Průlom. Marihuana jako lék možná legální

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…