Kontrola do ČT? Ministr Staněk přednesl své plány a prozradil detail z jednání se šéfem Kavčích hor

06.02.2019 19:29

Ministr kultury Antonín Staněk prezentoval výsledky své dosavadní práce v úřadu. V sídle resortu na pražském Maltézském náměstí obsáhle představil, co všechno se jeho týmu za první měsíce změnit či prosadit. Staněk též prozradil překvapivý detail ze svého jednání s šéfem České televize Petrem Dvořákem.

Kontrola do ČT? Ministr Staněk přednesl své plány a prozradil detail z jednání se šéfem Kavčích hor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Stát bude v letošním roce ve větší míře podporovat tzv. živé umění, tedy divadla, festivaly, apod. Rozpočet bude podle ministra Staňka navýšen o 114 milionů korun. Plán ve středu při tiskové konferenci oznámil ministr kultury.

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí

Nejvíce ze zmíněné sumy, celkem 60 milionů poputuje do Programu státní podpory profesionálních divadel a stálých profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů. Zbytek bude rozdělen na podporu velkých festivalů. “Chci, aby finance byly rozděleny systémově a transparentně, proto jsem zvolil  formu programů, ve kterých je jasné komu a na jaké účely peníze směřují,” uvedl Staněk.

“Přestože jsem do vyjednávání o státním rozpočtu vstoupil již v době, kdy byla navržena jeho podoba, podařilo se nám vyjednat navýšení rozpočtu na rok 2019 o 13 a půl procenta. Pro příští rok budeme usilovat o další navýšení o 16 procent proti letošnímu roku,” dodal ministr.

Podle jeho slov je navíc potřeba učinit některé systémové změny, proto bude iniciovat vznik Státního fondu kultury. Věc bude třeba řešit formou zákona a podle ministrova odhadu by legislativní změna mohla vejít v platnost za dva roky. Státní fond kultury by prý měl dlouhodobě zabezpečit financování živé kultury a fungoval by nezávisle na ministerstvu po vzoru Státního fondu kinematografie.

Ministr Staněk též popsal, jakým způsobem nastavil kupříkladu výběr ředitelů příspěvkových organizací ministerstva, aby vše probíhalo dle pravidel a maximálně transparentně. Rád bych se pustil i do projektu, jehož cílem je přílákat více návštěvníků do muzeí a galerií. Do projektu “Vzdělávat a bavit” hodlá zapojit šéfy českých a moravských galerií a muzeí. 

“Musíme vést s návštěvníky dialog, a to i prostřednictvím online světa a digitálních médií. Je potřeba, aby se i veřejné instituce přenesly do 21. století, jinak nebudou mít šanci v dnešním světě přežít. Můžeme se podívat k našim sousedům, například Albertina ve Vídni nebo Hamburger Bahnhof v Berlíně pro nás mohou být inspirací. Jsem rád, že i u nás máme první vlaštovky, které pochopily, co dnešní návštěvník potřebuje a co mu nabídnout,” konstatoval Antonín Staněk s tím, že řada veřejných institucí má ještě hodně co dohánět.

Příkladem, jak motivovat k vyšší návštěvnosti je podle ministra Staňka úprava vstupného. “Nechci nikomu nic direktivně nakazovat, ale z mého pohledu považuji za správné, aby děti a studenti do 26 let a senioři nad 65 let měli vstup do stálých expozic zdarma,” navrhuje ministr kultury.

V samém závěru tiskové konference přišla řeč na veřejnoprávní média, o jejichž činnosti, správném fungování nebo financování se v posledních letech intenzivně debatuje. Poslanci budou zanedlouho rozhodovat o výročních zprávách ČT, přičemž sílí veřejný tlak na to, aby Sněmovna tyto zprávy odmítla. To by vedlo k pádu Rady České televize.

Dlouhodobě se hovoří o tom, aby Česká televize podléhala kontrole ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), čemž se veřejnoprávní médium dlouhodobě brání. Ministr kultury nyní přišel se zcela novou informací. “Generální ředitel ČT nemá problém s tím, aby televize podléhala NKÚ,” uvedl Staněk s odkazem na své setkání s Petrem Dvořákem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…