Kreatury, váleční jestřábi, do Ruska by jeli leda provokovat. Máme ohlasy na ruský seznam nežádoucích osob. Ale kníže Schwarzenberg se baví...

31.05.2015 5:31

Žádné seznamy problémy neřeší, ale je třeba říci, že Západ s nimi přišel jako první. Tak reagují politici oslovení ParlamentnímiListy.cz na situaci kolem nového ruského seznamu nežádoucích osob, který zapovídá vstup do země čtyřem známým protiruským politikům z ČR.

Kreatury, váleční jestřábi, do Ruska by jeli leda provokovat. Máme ohlasy na ruský seznam nežádoucích osob. Ale kníže Schwarzenberg se baví...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Rusko zakázalo vstup na své území Karlu Schwarzenbergovi, Marku Ženíškovi, Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu. Zařadilo je totiž na „černou listinu“ evropských politiků. Všichni politici mají být na „černé listině“ 89 evropských politiků, která byla ve středu v Moskvě předána zastoupení EU.

Na seznamu nejsou současné politické špičky, ale spíše aktivní odpůrci Ruska na nižších úrovních. Přes hranice se tak nepodívá například bývalý předseda Evropského parlamentu, Polák Jerzy Buzek, nebo Nick Clegg, donedávna místopředseda britské vlády. Smůlu má i Bernd Posselt, známý šéf sudetoněmeckého Landsmanšaftu a bývalý europoslanec.

Seznam má být reakcí na známou „černou listinu“ ruských prominentů, kterou EU a USA sestavily již v loňském roce v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rusko již dříve reagovalo bojkotem evropských zemědělských výrobků a nyní je dalším krokem vytvoření recipročního seznamu.

„Ze čtyř českých politiků, kteří mají zakázán vstup na území Ruské federace, jsou tři z TOP 09 – Schwarzenberg, Ženíšek a Štětina. To je hezkých 75 procent. Myslím, že být na tomto seznamu je vlastně vyznamenání,“ jásal například Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09.

Pavel Šafr, známý šéfredaktor webu Svobodné fórum, zase napsal: „Myslím, že být na tomto seznamu je vlastně vyznamenání.“ Gratulace se suspendovaným politikům začaly ve velkém scházet i na sociálních sítích.

ParlamentníListy.cz oslovily s dotazem na uvržení sankcí na české politiky i ty, kteří s Karlem Schwarzenbergem, Jaromírem Štětinou, Markem Ženíškem a Štefanem Fülem obvykle nesouhlasí.

Jeden je lepší než druhý...

Jihomoravský hejtman Michal Hašek uvedl, že nemá rád žádné černé listiny. „Ať už je vydávají Moskva, Brusel nebo Washington, nic neřeší. Jen zhoršují vzájemnou komunikaci, bez které se žádný problém nevyřeší,“ dodal Hašek.

Podle senátora Jaroslava Doubravy je z českých účastníků seznamu „jeden lepší než druhý“. „Je logické, že Rusové svým seznamem oplácejí za zákazy vstupu jejich lidí na území EU a dalších poblázněných vazalů USA,“ myslí si. Překvapilo jej však prý, že se na seznam dostal i bývalý eurokomisař Füle, i když s řadou jeho výroků nesouhlasí. „Ale stavět ho do jedné řady s takovou lidskou kreaturou, jako je Štětina? To si, myslím, nezaslouží,“ dodal.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

I podle Stanislava Humla Rusko neudělalo nic víc, než jsme mu my udělali již před rokem. „Oboustranně je to fatální chyba, ale my jsme byli první. To je fakt,“ dodal poslanec ČSSD, který rovněž patří k častým kritikům postoje osob ze seznamu.

A poté ještě doplnil: „Když si vzpomenu, co EU prováděla Nočním vlkům, kteří jeli uctít hroby svých předků, napadá mě příměr, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Proto bychom podle něj měli z nejnovějšího ruského kroku zůstat v klidu a zchladit si hlavy.

Ruský novinář působící v Praze Alexander Barabanov si naopak myslí, že tato sankce je trochu bezpředmětná. „Oni by tam stejně asi nejeli,“ myslí si. Pokud by se prý někdo ze čtyřech pánů k takové cestě rozhodl, bylo by to prý motivováno nejspíš pouze snahou podpořit nějakou obdobu kyjevského Majdanu a je celkem pochopitelné, že o to ruská vláda nemá zájem. „Na černé listině USA je kromě politiků i mnoho herců a zpěváků,“ připomenul novinář.

Podle Jiřího Ovčáčka, mluvčího prezidenta Miloše Zemana, je zřejmé, že šlo o reakci na omezení vstupu ruských činitelů ze strany EU a USA. „Podobná je ostatně i reakce českých politiků, kteří stejně jako ti ruští považují zařazení do seznamu za čest,“ dodal mluvčí. „V každém případě je třeba, aby ruská strana svůj postup vysvětlila,“ sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se rovněž domnívá, že zavedení sankcí Ruska na čtyři české občany je odvetou za seznamy EU a USA. „Seznam je stejně nesmyslný, jako je seznam pro některé občany Ruska, kteří mají zakázaný vstup k nám,“ dodal předseda komunistů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Jsem proti jakýmkoliv černým listinám, ale první je začali sestavovat právě tito pánové. Rusové pouze oplácejí stejným stylem to, co začali západní politici,“ uvedl poslanec Tomio Okamura. A poté dodal: „Popravdě, žádný z Rusů, kteří mají zakázaný vstup do EU, Evropě nikdy neškodil tak, jako se naši „váleční jestřábi“ snaží škodit Rusku,“ dodal.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby je tímto krokem Moskvy definitivně jasné, že vypukla nová studená válka. "Obávám se však, že jmenované pány by cestovat do Ruska ani nenapadlo," dodává. Sarkasticky pak dodal, že třeba v případě europoslance Štětiny se mu chce říci "bohužel". Ohledně europoslance TOP 09 pak poznamenal, že do Ruska vlastně nemohl už dříve, neboť již nějaký čas prohlašuje, že je s Ruskem v osobní válce.

"Nestal by se tedy politickým vězněm, což by jistě rád, ale jen pouhým zajatcem," dodal poslanec ČSSD.

Schwarzenberg: Je to bezvadný

Ze samotných „postižených“ se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil Karel Schwarzenberg: „Je to bezvadný, jsem tam ve výborné společnosti. Celý seznam jsem si prošel a zjistil jsem, že tam jsou lidé napříč celou Evropou. Od zelených, jako je Daniel Cohn Bendit, přes konzervativce až po liberály. Takže jsem v dobré společnosti,“ uvedl předseda TOP 09.

Jeho stranický kolega Marek Ženíšek na svůj Facebook napsal: „Pokud Rusko nebude svoje území rozšiřovat donekonečna, třeba až do Rigy či do Kyjeva, pak ten zákaz nějakou dobu, co bude Putin u moci, vydržím. Pro mě je to důkaz toho, že děláme svoji práci dobře.“

Jaromír Štětina přidal: „Tento seznam nepohodlných novinářů vypracovala Federální služba FSB. Na tomto novém seznamu politiků jsem s řadou svých kolegů z Evropského parlamentu. Jsou to vesměs stateční a přemýšliví lidé. V jejich společnosti je mi dobře.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…