Krizový štáb: Hrozí další povodně, pády stromů a sesuvy půdy

08.06.2013 15:47

Na celém území Čech hrozí podle Ústřední povodňové komise další záplavy. Podle předpovědi má znovu pršet a území zasáhne také silný vítr, který může vyvracet stromy. Krizový štáb varuje, že půda je již nasycená vodou a hrozí sesuvy půdy. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas po jednání štábu a komise.

Krizový štáb: Hrozí další povodně, pády stromů a sesuvy půdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle předsedy vlády mohou být další záplavy velmi rychlé právě kvůli tomu, že půda je již nasáklá vodou z předchozích povodní. Intenzita komplikací by ale neměla být taková jako v předešlých dnech. Podle Nečase nicméně nelze vyloučit, že se může velká voda objevit tam, kde byl dosud klid.

Záchranný systém dobře funguje

Dobrou zprávou podle premiéra je zejména to, že Česko dobře funguje, co se týče záchranného systému. Do odstraňování povodňových škod se dále zapojuje armáda, Nečas řekl, že do akce se zapojí dalších 1500 vojáků.

V celém Česku hrozí podle předpovědi silné bouřky a ve velké části Čech a na severu Moravy i povodně. Vydatně pršet má na jihu a západě Čech, oznámil dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Bouřky podle výstrahy ústavu zasáhnou už dnes většinu Čech a v neděli zbytek ČR. V jižních, středních a severních Čechách tak trvá extrémní nebezpečí povodní a nižší stupně nebezpečí vyhlásili meteorologové i pro další kraje. Rozsáhlé plošné zvýšení hladin řek jako při povodních v minulých dnech je však podle ČHMÚ málo pravděpodobné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…