Krmení oranžové bestie? Noviny spekulují o Rathových odposleších

20.07.2012 22:32

David Rath v uniklých odposleších mluvil o tom, že peníze, které mu Petr Kott předával, mají posloužit k „nakrmení bestie“. Samozřejmě se okamžitě objevily spekulace, kdo nebo co je onou hladovou bestií, která měla polykat cinknuté miliony. Podle některých tím byla jednoznačně míněna stranická pokladna ČSSD či Rathova kampaň před krajskými volbami.

Krmení oranžové bestie? Noviny spekulují o Rathových odposleších
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Musíme nějak tu bestii nakrmit. V podstatě já furt musím hlídat, aby voni, tam je teď těch lidí, aby to neukradli druhou stranou,“ stěžoval si podle MF DNES David Rath Petru Kottovi, který hejtmanovi právě předával jeho podíl ze středočeské korupce. Následně ještě vysvětlil, že „jsou volby“, což podobu oné „bestie“ značně přibližuje.

Podle deníku by to mohla být Rathova strana, ČSSD. Představitelé strany to však zarputile odmítají. „Kauza Davida Ratha nemá nic společného s hospodařením ČSSD,“ ujistil předseda strany Bohuslav Sobotka, který již v minulosti podobné praktiky důrazně odmítal. Jiný ze sociálních demokratů dokonce řekl, že „říct, že kradou pro stranu, je nejlepší výmluva na to, že kradou pro sebe“.

Jiní exponovaní sociální demokraté však pod příslibem anonymity připouštějí, že peníze mohly být použity na politické účely jiným způsobem. „Že by přišel do Lidového domu a vysypal z igelitky miliony, je nemyslitelné. Spíš si platil billboardy a Kampale ve středních Čechách,“ uvedl.

Není to první náznak, že Rathovy úplatky mohly být používány i tímto způsobem. MF DNES připomíná, že v jednom z dřívějších odposlechů mluví Rathova společnice Kateřina Pancová o tom, že peníze bude dávat „na kandidátku“, případně vykládala svému partnerovi Petru Kottovi, že „dvojka jde na volby“. Sám Rath při své obhajobě před Poslaneckou sněmovnou naznačil, že v odposleších se mluví o penězích na kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

13:05 Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

O výměně ministrů pro vědu, výzkum a inovace a o korespondenční volbě diskutovali v Partii na CNN Pr…