Krnáčová sezvala odborníky k diskuzi nad Opencard, bez EMS

06.03.2015 18:30

Primátorka sezvala na dnešní podvečer odborníky k diskuzi nad budoucností Opencard. Kromě zástupců hlavního města a dopravců jsou mezi nimi firmy, které mohou podobný systém spravovat. Vyplývá to ze seznamu účastnících se firem a institucí, který ČTK poskytla mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Firma eMoneyServices (EMS) pozvání původně dostala, podle jejího mluvčího Martina Opatrného ale bylo později zrušeno.

Krnáčová sezvala odborníky k diskuzi nad Opencard, bez EMS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Mezi pozvanými účastníky byli také zástupci společností XT-Card, Erika, Telmax nebo vydavatelů platebních karet Visa a MasterCard.

Na setkání byla původně pozvaná i firma EMS, která Opencard vytvořila a spravovala. "Pozvání bylo den před samotnou akcí zrušeno s odůvodněním, že - cituji - v již tak velmi nabitém programu nezbude dostatek prostoru pro vskutku odbornou debatu s dodavatelskou stranou," řekl ČTK mluvčí EMS Martin Opatrný.

O dnešním workshopu se zmiňuje i dokument, který dostali jako informaci na stůl zastupitelé od rady na posledním jednání zastupitelstva. Podle něj by se měli setkání účastnit "všechny příspěvkové a akciové společnosti Prahy, kterých se tato problematika týká, dále zástupci firem, představující různá řešení, dopravci, zástupci akademického sektoru a mnozí další".

Praha v současné době vede s EMS soudní spor o dluh za služby z let 2011 a 2012, firmě dluží také za správu systému od dubna 2014 do ledna 2015, kdy přestala podporu poskytovat. Město deklarovalo, že závazky vyřeší, nechalo si ale od znalců služby ocenit. Další spolupráci s EMS primátorka Krnáčová zatím úplně nevyloučila, muselo by ale jít o odkoupení celého systému. Podle Opatrného je jeho cena podle tří znaleckých posudků, které si firma nechala zpracovat, minimálně 250 milionů korun.

Projekt Opencard, který pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu minimálně 1,35 miliardy korun. Je spojen s problematickými smlouvami. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS a pět úředníků čelí kvůli projektu obvinění. Kartu vlastní asi 1,2 milionu lidí, Pražané už místo ní mohou používat znovu papírové průkazky a od března také papírové kupony všech časových délek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…