Krym, Donbas. „Lidem by to nevadilo.“ Tak prý Trump urovná Ukrajinu

07.04.2024 20:51 | Monitoring

Americký prezident Donald Trump již několikrát prohlásil, že ví, jak by v případě svého znovuzvolení prezidentem urychleně ukončil válku na Ukrajině. Jak by toho chtěl docílit? Americký deník The Washington Post s odkazem na anonymní zdroje tvrdí, že se Kyjev bude muset vzdát Krymu či části Donbasu. „Nemají ponětí, o co jde a co se stane,“ komentovala však tato tvrzení mluvčí prezidentské kampaně Trumpa. On sám nedávno k řešení konfliktu naznačil, že má pro Putina a Zelenského nachystáno sdělení, které není určeno uším zbytku světa.

Krym, Donbas. „Lidem by to nevadilo.“ Tak prý Trump urovná Ukrajinu
Foto: Repro: X
Popisek: Donald Trump v rozhovoru s Nigelem Faragem na GB News hovoří o NATO

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí
Americký exprezident, který je hlavním republikánským kandidátem do letošních amerických voleb, již několikrát v minulosti zopakoval, že pokud by byl v Bílém domě, tak by Rusko agresi proti Ukrajině nepodniklo. „Já jsem byl jediným prezidentem Spojených států, během jehož prezidentství si Putinovo Rusko nedovolilo podniknout invazi do cizího státu,“ zmínil například na konci předloňského března a později upřesnil, že by se snažil s Ruskem před napadením Ukrajiny uzavřít dohodu.

Právě dohodu Trump zmiňuje i jako řešení války na Ukrajině v současné době a v posledních měsících již několikrát zopakoval, že by dokázal mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou vyjednat do 24 hodin. A to po svém zvolení ještě před nástupem do funkce. „Dokonce i teď, kdybych byl prezidentem, bych byl schopný vyjednat ukončení této strašlivé války do 24 hodin,“ vyjádřil se Trump v lednu loňského roku i několikrát poté.

Jak by Trumpovo ukončení války na Ukrajině vypadalo? Americký deník The Washington Post píše, že by bývalý prezident podle lidí obeznámených s plánem zatlačil na Ukrajinu, aby se vzdala některých svých území ve prospěch Ruska. Rusku by prý musela podstoupit poloostrov Krym a pohraniční oblast Donbasu.

Poradci Trumpa v zahraničněpolitických otázkách jsou nejvíce zhrozeni podle amerického listu rizikem pro americké zájmy ze strany Číny a zdůrazňují nutnost hledání způsobů, jak zvrátit rostoucí závislost Ruska na Číně, pokud jde o vojenskou, průmyslovou a hospodářskou pomoc. Rovněž se mají vyjadřovat pro omezení rozšiřování Severoatlantické aliance (NATO).

Trump podle anonymních poradců, s nimiž plán probíral, vyjádřil přesvědčení, že si chtějí Rusko i Ukrajina zachovat tvář, ale zároveň mají zájem o východisko z konfliktu. The Washington Post doplňuje, že podle osoby, která o tom měla s Trumpem hovořit, by „lidem v některých částech Ukrajiny nevadilo, kdyby byli součástí Ruska“.

Někteří zahraničněpolitičtí experti naopak v takovémto mírovém plánu vidí riziko ve zlegalizování násilného narušení mezinárodně uznávaných hranic a prezidentského kandidáta od takovéhoto řešení odrazuje i část jeho příznivců. Republikánský senátor Lindsey Graham, jenž Trumpa podporuje, se netají tím, že o Ukrajině s exprezidentem často hovoří a zdůrazňuje, že Putin za agresi „musí zaplatit nějakou cenu“ a nemůže z ní vyjít jako vítěz.

Mluvčí Trumpovy kampaně Karoline Leavittová upozornila, že tvrzení, které článek The Washington Post o plánech Trumpa přinesl, jsou pouze spekulacemi a „pocházejí z nejmenovaných a neinformovaných zdrojů, které nemají ponětí, o co jde a co se stane“. „Prezident Trump je jediný, kdo mluví o zastavení zabíjení,“ dodala.

V březnovém rozhovoru s komentátorem Sebastianem Gorkou pak sám Trump odmítl spekulace o plánu také blíže komentovat. Pro Zelenského a Putina má mít nachystáno sdělení, které není určené uším zbytku světa. „Každému z nich řeknu určité věci, které bych neřekl zbytku světa, a proto vám nemohu říct o moc víc,“ pronesl.

Bývalý poradce pro národní bezpečnost USA exprezidenta Baracka Obamy podle amerického deníku spekulace kolem Trumpova plánu komentoval s tím, že Trumpův „postoj představuje jasné a aktuální nebezpečí pro bezpečnost USA a Evropy“. „Nevysvětlitelný a obdivný vztah bývalého prezidenta Trumpa k Putinovi spolu s jeho bezprecedentním nepřátelstvím vůči NATO nemůže Evropě ani Ukrajině dodat důvěru v jeho jednání s Ruskem,“ dodal.

Právě Obamu přitom Trump v souvislosti s válkou na Ukrajině také často zmiňuje. „Pamatujete si, co jim (Ukrajincům, pozn. red.) poslal Obama? On jim posílal deky a polštáře!“ pravil Trump například na jednom ze svých mítinků v březnu 2022, když hovořil o tom, že to byl on, kdo poslal Ukrajině na obranu javeliny, zatímco od Obamy Kyjev podle něj dostával akorát „deky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Doník zabije dvě mouchy jednou ranou. Komika i našeho hodnotovýho signalistu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastík1 , 08.04.2024 9:15:49
Konečně se snad začnou vyšetřovat toky peněz na UA ztráta UA stamilionů ve fialové kampeličce atd atd. Stejně je zajímavý v USA náš vzor schvaluje výdaje na UA Kongres a v Čechistánu kdo?

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…