Kšeft Andreje Babiše za naše peníze? Server píše o údajném obrovském střetu zájmu ministra financí

14.07.2014 12:01

Analytička Lenka Zlámalová píše o tom, že ministr a šéf hnutí ANO Andrej Babiš kromě dosazení svých lidí do dozorčí rady společnosti ČEZ ovládl i další strategické společnosti - Mero spravující ropovody a Čepro, které ovládá zásobníky a přimíchávání biosložek. Zlámalová na ovládnutí ropných společností Babišem upozorňuje na serveru Echo24.cz.

Kšeft Andreje Babiše za naše peníze? Server píše o údajném obrovském střetu zájmu ministra financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Podstatná část Babišových vyslanců jsou lidé, kteří mají zkušenosti z firem Unipetrolu před privatizací v roce 2001, kdy holding řídil Pavel Švarc. Ten byl sice tehdy formálně manažer státní firmy, fakticky byl ale pravou rukou Andreje Babiše," píše Zlámalová.

Koaliční partneři prý podobně jako v ČEZ teprve s fázovým posunem zjišťují Babišovu dominanci také v obou ropných firmách. Přitom ovládnutí ropných společností je podle Zlámalové ještě vážnější než v případě ČEZ. Tady je prý „Andrej Babiš v učebnicovém konfliktu zájmů". Čepro je totiž jedno ze dvou míst, kde se do pohonných hmot přimíchávají biosložky, je existenčním zákazníkem Babišovy firmy na biopaliva Preol, Primagra a Ethanol Energy, upozorňuje analytička.

Celý článek analytičky Zlámalové na serveru Echo24.cz k dispozici ZDE.

Druhé přimíchávací místo je v Unipetrolu, s jehož polským vlastníkem PKN Orlen vede Babišův Agrofert soudní spor o 20 miliard. Poláci přišli podle Zlámalové s plánem, že spolu se státem udělají ropný holding, do nějž oni dají rafinérii a stát část Mera a Čepra. To ale Babiš odmítl. Poláky prý do Mera ani Čepra nepustí.

Babiš nyní kontroluje vzájemné obchody ropných firem

Poté se prý začalo hrát o Českou rafinérskou. Poláci využili předkupního práva a nedohodli se s Babišem na prodeji rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Podnikat v zemi, kde se s ministrem financí přetahují o 20 miliard, je samozřejmě pro Poláky nepříjemné, stát je navíc může ze hry vyšachovat tak, že nabídne partnerství maďarskému MOL.

„Všechny ropné firmy od Mera, Čepro, přes Unipetrol k Agrofertu jsou ale propojeny vzájemnými obchody. Jedna na druhé jsou silně závislé. Andrej Babiš o těch závislostech ví nejvíc. Teď o nich z pozice ministra financí rozhoduje a hlídá mu je jeho stará loajální parta ze Švarcova Unipetrolu. Dostat sem své lidi, kteří uvidí Andreji Babišovi pod prsty, je pro ostatní politické strany snad ještě důležitější než v elektrárenské firmě ČEZ," uzavírá Zlámalová na serveru Echo24.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…