Kuba chce vrátit lidem optimismus. Hlazení po hlavičkách ale nestačí, říká Dolejš

25.11.2012 12:09

Česká ekonomika se stále topí v recesi. A možnosti, jak ji vyléčit, se různí. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je důležité navrátit lidem optimismus a chuť zvýšit svou potřebu. Jiří Dolejš, místopředseda KSČM, ale odmítá, že by toto mohlo pomoci, když lidé na utrácení prostě nemají peníze. Oba se střetli v pořadu Partie na televizi Prima.

Kuba chce vrátit lidem optimismus. Hlazení po hlavičkách ale nestačí, říká Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Premiér a předseda ODS Petr Nečas nedávno prohlásil, že pro vyléčení ekonomiky je zapotřebí vrátit lidem chuť utrácet. A Kuba s ním souhlasí, podle něj je na vině špatného stavu ekonomiky právě negativní vnímání situace veřejností. „Byl jsem proti tomu, když někteří kolegové, například pan Kalousek, to přeháněli se strašením a brzdili tak domácí poptávku.“

Namísto toho je podle ministra nezbytné podporovat růst ekonomiky naléváním optimismu lidem do žil a její stimulací, nikoliv však za cenu dalšího zadlužování země. „Důležité je především nevytvářet prostředí, které bude ekonomiku dusit,“ prohlásil. Jako konkrétní podněty zmínil podporu stavebního průmyslu a uvolnění podmínek pro podnikání.

Lidé na utrácení nemají peníze

Dolejš však tento postup považuje za nedostačující. „Myslíte si, že budete hladit lidi po hlavičkách a oni vám budou více utrácet?“ opáčil ironicky. „Když nemají práci, nebudou mít ani z čeho.“

Situaci podle něj sama neustále komplikuje vláda svým počínáním, konkrétně prosazením zvýšení sazeb DPH. „Jak česká vláda vládne, zhoršuje vývoj ekonomiky,“ podotkl. Ekonomická čísla navíc podle něj mluví jinou řečí než vládní představitelé. „Říkáte, že bude kladný vývoj ekonomiky a zároveň, že poroste nezaměstnanost. V tom vidí rozpor i průměrně vzdělaný člověk,“ pronesl.

Česká republika se dokonce podle Dolejše propadá někam, kde už zbytek Evropy dávno není.

Orientace na východní trhy

„Za minulé vlády HDP sice rostlo, ekonomika byla v rozkvětu, ale se stomiliardovým státním deficitem každý rok,“ odvětil Kuba a zdůraznil, že toho cíle on dosáhnout opravdu nechce.

Ministr poukázal na fakt, že česká ekonomika je enormně závislá na exportu, zatímco domácí spotřeba je relativně malá. Obrovský potenciál proto spatřuje v orientaci se na východní trhy. „Export je klíčovou oblastí naší ekonomiky,“ zdůraznil Kuba. Dolejš však odporoval: „To je pouze hra s čísly, jiný efekt to nemá. Děkuji, že se snažíte komunikovat s východními trhy, ale kýžený efekt to nepřinese.“

Nato svého soupeře v pořadu Kuba obvinil, že nejen Dolejšovy výroky, ale i výroky celé opozice k pesimistické náladě ve společnosti přispívají. „Hledejme místo toho nějaké řešení, spolu!“ vyzval jej. „Bohužel, žádnou snahu o spolupráci z vaší strany nevidím,“ uzavřel Dolejš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…