Kubera v televizi: Když jsme Němcovou potřebovali, byla nám dobrá. A teď ji odkopneme?

16.01.2014 19:42

Podle předsedy senátorů ODS a oblíbeného primátora města Teplice Jaroslava Kubery za dnešní situací stojí neplnění volebních slibů Občanskou demokratickou stranou. „Slibovali jsme snížení byrokracie,“ avšak v koaličních vládách se občanským demokratům nedařilo uvádět v život svůj program.

Kubera v televizi: Když jsme Němcovou potřebovali, byla nám dobrá. A teď ji odkopneme?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Kubera

Senátor Kubera dlouhodobě prosazuje snížení počtu lidí v nejužším vedení strany. „Někteří lidé si neuvědomili novou situaci,“ v jaké se ODS nachází. Strana se často odvolává na dvacet tisíc členů, kteří pracují v obcích a krajích, ale „ODS nikdy nedodržela, co slíbila. Kraje jsme nikdy nechtěli,“ ale dnes jsou základem oprávněně kritizovaného kmotrovství. "Na druhou stranu na straně ulpívají i obvinění, která se nepotvrdila a kauzy, jejichž aktéři byli soudem osvobozeni," povzdechl si senátor. „Lidé si řeknou: kdo ví, kdo a proč to zametl pod koberec,“ charakterizoval situaci v pořadu České televize Interview Daniely Drtinové.

V novém vedení podle Jaroslava Kubery by mělo být zohledněno i to, kdo a jak působí na voliče. Bývalá vůdkyně stranické kandidátky do předčasných sněmovních voleb Miroslava „Němcová působí na voliče velmi dobře,“ zatímco vedením strany pověřený Martin Kuba nikoli a senátor Kubera chválí jeho ústup do pozadí. „Moje představa byla, že by Petr Fiala, který je členem strany teprve od listopadu loňského roku a nyní je horkým favoritem nadcházející volby předsedy, byl prvním místopředsedou,“ uvedl senátor.

„Rádi podléháme pocitu, že nás někdo spasí,“ povzdechl si Jaroslav Kubera. „Jsme opravdu v krizi, Petr Fiala může být dobrým krizovým manažerem,“ připustil. Zajímavější však podle něj bude, jaké bude celé vedení. „Klíčová otázka je, zda zeštíhlíme vedení,“ doplnil s tím, že nejhorší možností by bylo pokračovat v zavedené praxi výměnných obchodů při volbách místopředsedů tak, aby byly vlivné kraje a skupiny uspokojeny na úkor podoby strany. „Aby to nedopadlo tak, že bude nový předseda a staré vedení,“ varoval v rozhovoru Jaroslav Kubera. „Jestli budou kšefty s místopředsedy, bude to konec,“ dodal.

Berme ohled na voliče

„Nevím, proč by mělo být více místopředsedů než jeden," povzdechl si s tím, že si je vědom, že k takové redukci vedení nedojde. Zastal se důrazně Miroslavy Němcové. „Když jsme ji potřebovali, byla nám dobrá, nyní ji odkopneme,“ popsal situaci. A podtrhl, že na rozdíl od jiných nemusela objíždět krajské sněmy. „Když chce někdo být předsedou, musí jej všichni znát,“ shrnul svůj pohled.

„Voliče příliš nezajímá, co si zvolíme na kongresu. Oni žijí v nějakém městě, zajímá je, jak to funguje tam,“ zdůraznil senátor důležitost chování lokálních politiků. „Kongres sám o sobě nic nespasí,“ dodal. A varoval před nápadem zvolit prozatímní nové vedení, které by mělo napravit pošramocený obraz strany s tím, že následně se vedení ujme stará garda, která selhala a občanské demokraty přivedla do současné situace. „Za dva roky bude další kongres,“ připomněl v Interview. A opět varoval před obchody s místopředsedy.

Pro primátora Teplic budou nadcházející obecní volby důležitější, než jim předcházející jarní volby do Evropského parlamentu. V místních volbách se totiž podle něj ukáže, zda půjde „buď o restart, nebo konec ODS“.  A řekl, že senátorský klub bude na víkendovém volebním kongresu navrhovat změnit rozhodnutí, aby ze všeho nejdříve probíhaly volby a až po nich rozprava. „Není možné volit bez politické diskuze,“ kostatoval s tím, že se ukáže, zda půjde o úmrtí, či znovuzrození strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…