Kubera varovně o zavírání politiků

19.02.2014 13:12

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) už v roce 2007 navrhoval změnu Ústavy, která by zabránila snaze kriminalizovat hlasování zastupitelstev. Situace se prý nezměnila ani dnes, tvrdí Kubera na serveru ČeskáJustice.cz.

Kubera varovně o zavírání politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Už v roce 2007 se objevil v Senátu návrh na změnu Ústavy kvůli sílící snaze kriminalizovat hlasování členů zastupitelstev. Stálo v něm, že „člena zastupitelstva nelze postihnout pro hlasování v zastupitelstvu územního samosprávného celku“ a že „za projevy učiněné v zastupitelstvu územního samosprávného celku nelze člena zastupitelstva trestně stíhat“.

Kdo si politicky neví rady, podává trestní oznámení

Senátor Kubera v roce 2007 obhajoval návrh před Poslaneckou sněmovnou, schválen ovšem nebyl. „Tehdy se politika změnila v soutěž, kdo podá více trestních oznámení s fatálními důsledky pro policii i pro politiky,“ vysvětluje dnes Jaroslav Kubera na serveru ČeskáJustice.cz.

Kubera tvrdí, že se situace nezměnila ani dnes. „Kdo si politicky neví rady, podává trestní oznámení,“ uvedl senátor a primátor Teplic.

Tak jako byznys ani trestní právo nemá v politice co dělat

Kuberovi vadí, že je kriminalizace hlasování zastupitelstva velice výběrová. Přehlíží se například doplatek osm tisíc korun na jesle jen pro některé skupiny lidí nebo dotace na jízdenky. Ty přitom způsobují městům milionové ztráty. Trestní oznámení se na druhé straně neustále točí pouze kolem veřejných zakázek a jejich cen.

Nyní se podle Kubery dospělo do stádia, kdy zastupitel, který nechce riskovat stíhání, hlasuje vždy proti všemu. „Tak jako nemá pronikat do politiky byznys, ani trestní právo tam nemá co dělat,“ prohlásil Kubera.

Policie se někdy snaží zavřít starostu za podpis usnesení rady, i když je to jeho povinnost

Často dochází i k chybám na straně policie, která například nezná zákon o obcích. Obvyklým omylem prý je, že starosta je statutárním zástupcem města. „Pak se ho pokoušejí zavřít za podpis, když to nejde s celým zastupitelstvem. Jenže starosta má povinnost podepsat usnesení rady, i když pro ně nehlasoval,“ vysvětlil Kubera.

V roce 2007 prý změna Ústavy sněmovnou neprošla, protože se netýkala přímo poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…