Kubiceho náměstek: Vyšetřování závažných kauz? Jsem mírný optimista

05.01.2012 10:47

První náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) naznačil, že se fungování některých celorepublikových útvarů změní. Musí se totiž přizpůsobit novým typům kriminality. I přesto, že od nich v poslední době odešla spousta lidí, tak se nyní tyto útvary "nadechují", uvedl k tomu Hruška.

Kubiceho náměstek: Vyšetřování závažných kauz? Jsem mírný optimista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

Specializované policejní útvary jako jsou protikorupční, protimafiánské a protidrogové jednotky zřejmě začnou s intenzitou šetřit velké kauzy. Jen nedávno se jim povedlo odkrýt kauzu bývalých úředníků Ředitelství silnic a dálnic, či případ šéfa pražské městské policie a obvinění bývalého ministra Martina Bartáka, připomínají HN. A další případy tohoto typu by měly následovat.  

„Mírný optimismus vzbuzuje hlavně to, že se ty případy začínají řešit. A je celkem jedno, zda je to velká ryba nebo ne. Důležité je, jestli se ty útvary jako celek vzchopí a začnou fungovat. Není to o tom, jestli zavřou jednu velkou rybu. Naprosto zásadní je, že ti lidé musí mít svobodu ve své práci. A to je to, co jim ministr vnitra při nástupu garantoval: Nebudu vám diktovat, koho a kdy máte zavřít, ale dělejte svoji práci co možná nejlépe a podle zákona,“ řekl Hruška k tomu pro HN.

Ministr podle něj nedávno vyzval šéfy útvarů, aby do konce června předložili vlastní představu, jak by mělo vypadat fungování těchto jednotek.

Jednotky by měly být více efektivní

„Měly by vyhodnotit efektivitu, vzájemnou spolupráci. Například útvar pro odhalování organizovaného zločinu vznikal v době, kdy zločinci z východní Evropy tady s pistolí v ruce vydírali dělníky. Byla to doba, kdy násilí bylo standardní formou prosazování zájmů. Dnes nás trápí daňové delikty, výběrová řízení, kriminalita bílých límečků. Proto se ministr ptá, zda mají policejní útvary pracovat v téhle podobě,“ uvedl dále Hruška.

K tomu, že Ústavní soud zrušil část trestního řádu, který umožňoval vyšetřovatelům získat údaje o provozu a lokalizaci telefonu, pak Hruška podotkl, že vnitro má již hotový materiál, který v nejbližší době předloží do vlády. Navrhuje tam upřesnění a zpřísnění podmínek, při nichž se používá tento institut.

Návrh půjde od policie k soudu cestou státního zástupce

„První novinka je, že každý návrh půjde od policie k soudu cestou státního zástupce, to znamená, že pokud se návrh nebude líbit státnímu zástupci, bude mít možnost to vrátit. Obdobný model platí u odposlechů,“ vysvětlil Hruška.

„Navrhujeme rovněž, aby se zvýšila trestní sazba. Aby se tento nástroj mohl používat pouze u trestných činů, kde je trestní sazba tři roky a víc. V současné době stačí, aby to byl úmyslný trestný čin,“ dodal k tomu náměstek Hruška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…