Kundra z Respektu: Kauza Koněv je ruská dezinnformační kampaň, jasně čitelná. Chtějí chaos. Figurka Ovčáček

10.09.2019 20:03

Podle redaktora týdeníku Respekt Ondřeje Kundry je na kauze kolem sochy maršála Koněva jasně čitelná ruská dezinformační kampaň. Jako ruského trolla, který zastává extremistické proruské postoje, označil Kundra i mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Ten je ale podle něj jen figurkou, která zastává názory Miloše Zemana.

Kundra z Respektu: Kauza Koněv je ruská dezinnformační kampaň,  jasně čitelná. Chtějí chaos. Figurka Ovčáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění pro zachování sochy maršála Koněva v pražských Dejvicích. Došlo k drobným šarvátkám

Redaktor Respektu Ondřej Kundra v rozhovoru na DVTV na případu sochy Koněva upozorňuje na ruskou dezinformační kampaň. „Je vidět, že Ruské federaci není Česká republika lhostejná. Protože ta dezinformační aktivita kolem jedné sochy, která se netýká současného dění, ale historie, je obrovská,“ vysvětluje Kundra s tím, že Rusko využívá každou možnost, jak v těchto zemích rozvíjet nestabilitu a svár.

Samotná socha je podle Kundry věcí druhořadou. „Socha je jen prostředkem, jak rozsévat chaos. Dochází tady ke zneužití historie jako prostředku pro současné cíle, např. zkoušení funkčnosti dezinformačních mechanismů,“ tvrdí redaktor Respektu a poukazuje na podobné spory o sochy v Estonsku nebo Bulharsku.

Potom moderátorka Emma Smetana zmínila zprávu ruského webu Vesti, která dezinformovala ve věci sochy maršála Koněva. Podle ruského webu totiž je pro odstranění sochy pouze 0,43 % obyvatel Prahy. Ve skutečnosti je toto číslo volební výsledek malého politického uskupení, které odstranění požadovalo v roce 2018. „Ruská propaganda takto dokáže zneužít jakákoliv data, a jakmile zaseje informační chaos, část lidí znejistí a přesvědčí je to,“ komentoval uvedený příklad Kundra.

Podle zpráv bezpečnostních a tajných služeb, které ruskou dezinformační kampaň mapují, zčásti za šířením dezinformací stojí i čeští občané. „Jsou to ti, kteří na tom mohou vydělat, ať už ekonomicky nebo třeba politicky. Lidé, kteří chtějí být vidět na veřejnosti, různí extremisté, kteří sledují vlastní cíle,“ vysvětluje Kundra.

Komentář mluvčího prezidenta Ovčáčka, že Koněv osvobodil Osvětim, a proto lidé, kteří požadují odstranění sochy, podporují antisemitismus, je podle Kundry úplný nesmysl. „Naopak v řadách podporovatelů sochy se nachází mnoho extremistů, kteří se pohybovali v antisemitských spolcích,“ říká redaktor Respektu.

„Ovčáček je přesně takový proruský troll, zamlčuje fakta, která se mu nehodí, je to ale jen figurka a je využíván k věcem, které nechce Miloš Zeman říkat nebo dělat přímo,“ zhodnotil Kundra. „Zeman dlouhodobě zastává postoje, které odpovídají tomu, že i on je ruským trollem. Zastává nelogicky velmocenskou agresivní politiku Ruské federace,“ má jasno Kundra a připomíná kauzu novičoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…