Kvůli sankcím a slabému rublu klesl český vývoz do Ruska během roku téměř o třetinu

09.05.2015 14:58

Tuzemský vývoz do Ruska klesl v prvním letošním čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku téměř o třetinu. Z téměř 28 miliard korun na 18 miliard. Informují o tom dnešní Lidové noviny s odvoláním na údaje Českého statistického úřadu. Podíl Ruska na celkovém českém exportu je už pod dvěma procenty, i když se před zavedením sankcí blížil čtyřem a očekával se další razantní růst.

Kvůli sankcím a slabému rublu klesl český vývoz do Ruska během roku téměř o třetinu
Foto: repro, tan
Popisek: Ruský rubl. Bankovky jsou tisknuty v nominálních hodnotách 5, 10, 50, 100, 500, 1000 a 5000 rublů. Bankovky 5 a 10 rublů jsou již postupně stahovány z oběhu a nahrazovány mincemi o stejné nominální hodnotě

Podle Františka Masopusta, který vede Komoru pro hospodářské styky se zeměmi SNS, tedy se státy bývalého Sovětského svazu, se nyní potvrzuje, že dopady sankcí a finančních problémů ruských partnerů se projeví právě během letoška. „Českým firmám v Rusku dojíždějí staré kontrakty, ale s uzavíráním nových už je problém,“ řekl.

Svůj podíl na poklesu českého exportu do Ruska má také nová ruská ekonomická politika. Přednost totiž dostávají domácí výrobci, případně ti z Asie.

Nicméně Antonín Murgaš, mluvčí společnosti Alta, která se v Rusku podílela na modernizaci celých závodů, nadále považuje ruský trh za velmi významný a důležitý. Podle něj je ale třeba se připravit na to, že se kapacita ruského trhu pro nejbližší období zúží a výrazně naroste konkurence. Uspět nyní v Rusku tak podle něj bude vyžadovat daleko větší nasazení, mnohem více práce a trpělivosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…