Kýble „hejtů“ na ředitele ČRo kvůli Jiřímu Černému: Pohled, který kavárna neuvítá

04.03.2019 7:43

O publicistovi Jiřím Černém četl v posledních pár dnech snad každý. Český rozhlas s ním ukončil spolupráci. Platforma Milion chvilek pro demokracii se Černého důrazně zastala. Jeden pohled na vyhazov Jiřího Černého přinesl pořad Newsroom ČT24. Z trochu jiné perspektivy se na vše podíval server Info.cz, který napsal, že se Černý stal obětí aktivistických novinářů.

Kýble „hejtů“ na ředitele ČRo kvůli Jiřímu Černému: Pohled, který kavárna neuvítá
Foto: pixabay.com
Popisek: Rádio, ilustrační foto

Hudební publicista Jiří Černý je jednou z legend české kulturní scény. Možná i proto vzbudila rozruch zpráva, že byl vyhozen z Českého rozhlasu. Již podruhé. V roce 1969 ho z rádia vyhnali normalizační komunisté, dnes má nálepku zlého muže současný šéf instituce René Zavoral. Rozhlas sice tvrdí, že spolupráce byl ukončena po vzájemné dohodě, ale Černý oponuje, že nic z toho není pravda. Pokud ČRo tvrdí, že došlo k dohodě, tak prý lže, jako když tiskne.

Anketa

Propukla krize v SPD. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 5443 lidí

Vyhazovu Jiřího Černého se věnoval i pořad Newsroom ČT24, který připomněl, že se publicisty zastala řada lidí, včetně europoslance Jaromíra Štětiny, který měl napsat dopis generálnímu řediteli rozhlasu a varovat v něm před návratem komunistických praktik. Mluvčí rozhlasu Jiří Hošna však Štětinova slova důrazně odmítl. „Musím velmi striktně odmítnout takové ty výkřiky, jaké použil např. pan Štětina, že začíná nějaká normalizace a podobné nesmysly,“ pravil Hošna s tím, že v životě se holt stává, že staré pořady končí a nové začínají.

Diametrálně odlišný pohled na celou kauzu nabídl šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr. Připomněl, že Černý letos slaví 83. narozeniny a rozhlas s ním prostě ukončil spolupráci. To se stává, staří matadoři odcházejí a nové tváře přicházejí. Takový je život. Kauza Černého byla však podle Půra zneužita k onálepkování „obzvlášť odporného nepřítele“.

„Dokud se informace objevila v MaM, nikoho příliš nevzrušovala. S určitým zpožděním si jí ovšem všimli aktivisté ze sdružení Milion chvilek pro demokracii, kteří celou záležitost spojili s vyhozením Černého z časopisu Melodie v dobách těžké normalizace a provázali ji i se zvolením nového místopředsedy rady ČTK, kterým se stal Petr Žantovský. Že tyto události spolu vůbec nijak nesouvisejí je druhotné, jako roznětka k vytváření atmosféry cenzury a novodobé normalizace se hodí báječně. Následovalo tradiční mediální kolečko, kdy se některé deníky, týdeníky či weby předháněly, který se zastane Černého mohutněji. Není divu, že situace pohltila i samotného publicistu, kterého sice ve výsledku poškodila nejvíce, ale aktivistická novinařina nebere ohledy ani na své hrdiny,“ napsal Půr.

Za největšího zloducha je tu často označován generální ředitel ČRo René Zavoral. Černý se naopak dostal do pozice, kdy vlastně nemůže přijmout jakoukoli nabídku Českého rozhlasu, protože byl některými médii pasován na „novodobou Johanku z Arku“, která prostě nesmí ustoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…