Langšádlová se v ČT pustila do Jermanové, hádku uklidňoval Hamáček

04.12.2013 22:48

Místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Jermanová a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová předvedly v Událostech, komentářích ostrou debatu, kterou by jim záviděli i jejich ostřílenější mužští kolegové. Rozhovor, ve kterém situaci uklidňoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, se týkal dnešní neúspěšné volby místopředsedy.

Langšádlová se v ČT pustila do Jermanové, hádku uklidňoval Hamáček
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Dnes se opět Poslanecká sněmovna nedohodla na svém místopředsedovi. Ani jeden ze dvou kandidátů, Tomio Okamura ani Petr Gazdík, nedostali potřebný počet hlasů. Aby mohl obsadit křeslo místopředsedy, musí kandidát získat minimálně 96 hlasů, Okamura ale získal 75, Gazdík 87. Takový výsledek se ale logicky nelíbí TOP 09, která nepřímo ukazuje na hnutí ANO. To svým poslancům nedoporučilo ani jednoho z kandidátů a nechalo je volit podle sebe.

"V této konkrétní situaci není vina na straně ČSSD. Jsem přesvědčen, že většina poslanců za ČSSD pana Gazdíka podpořila. Volba je tajná, nevíme, jak kdo hlasoval. Vycházím z debaty, která byla na poslaneckém klubu," říká k situaci předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. "Jsme demokratická strana a nemůžeme nutit žádného poslance, aby hlasoval pro někoho, s kým nesouhlasí," dodává. Výhrady ale podle něj zaznívaly. "Nikoho nebudu jmenovat, je to interní záležitost," odmítl komentovat situaci.

Podle Langšádlové mělo ANO poslechnout TOP 09

"Naši poslanci v tomto hlasování vázáni nebyli. S TOP 09 žádnou dohodu o podpoře kandidátů nemáme," vysvětluje Jaroslava Jermanová, místopředsedkyně strany ANO. I tak ale přiznává, že předseda klubu Andrej Babiš členy oslovil a poradil jim, aby volili Petra Gazdíka. "Kvůli poměrnému hlasování, ale nechali jsme to na každém. Nikdo nás oficiálně ani písemně neoslovil," dodává Jermanová.



Podle Heleny Langšádlové, která se odvolává na systém poměrného hlasování, mělo hnutí ANO logicky zvolit jejich kandidáta. "Tato vláda není schopná ustanovit vedení podle poměrného hlasování a to je teprve začátek. Vaší povinností je moderovat a řídit jednání sněmovny. Není to o tom, že řeknete, hlasujte si, jak chcete," apelovala Langšádlová na Jermanovou. To si ale místopředsedkyně strany nenechala líbit. "My dohody dodržujeme. Tím, jak TOP 09 vystupovala v předvolební kampani, se vlastně proti ANO vymezovala," reagovala Jermanová.

Jermanová vytkla TOP 09 dnešní přestávku

S tím se ale Langšádlová nespokojila a vyčetla ANO, že sněmovně zablokovala několik cenných hodin času. "Vy jste měli možnost dopředu říct, že bude méně místopředsedů sněmovny a mohli jsme si uspořit několik dlouhých hodin času," pustila se do Jermanové. To ale neměla dělat - zrovna dnes totiž místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek žádal sněmovnu o dvouhodinovou přestávku, aby se strana mohla poradit.

"Když teď mluvíte o úspoře času, tak vy jste nám to dnes ukázali. Voliči si udělali obrázek sami," reagovala ostře Jermanová a vyčetla jí jejich dnešní zdržování. Do rozhovoru se nakonec vložil Hamáček, který se obává, že rozjitřené emoce mohou ovlivnit i jednání o rozpočtu.

Do ostré diskuze se vložil i Hamáček

"Bylo by logické, aby posledním místopředsedou byl člen TOP 09. Musíme trošku zklidnit emoce. Čeká nás jednání o státním rozpočtu a byl bych nerad, kdyby se tyto nálady přenesly na jednání," snažil se uklidnit rozhádanou atmosféru ve studiu Hamáček. "Nepodřídíme se diktátu ve věcech, které jsou nám proti srsti, to neznamená, že jsme rebelové. Nikdo z nás není ovce a všichni samostatně myslí," rázně utla debatu Jermanová.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…