Le Penová? Ne. Víc se Macron bojí tohoto muže. Je mladý a posiluje

11.03.2024 8:08

Francie sleduje vzestup pravicového politika Jordana Bardelly. Od roku 2022 je předsedou konzervativní strany Národní sdružení, v jehož čele znovu hodlá kandidovat do Evropského parlamentu. Coby hrozbu ho dle serveru POLITICO vnímá i prezident Emmanuel Macron. Spekuluje se, že též mladého Gabriela Attala coby premiéra jmenoval právě kvůli Bardellovi, který je nyní „nejrychleji stoupající politickou hvězdu Francie“. Bardellu a Národní sdružení se představitelé Macronovi strany snaží nálepkovat coby proruské a izolacionistické.

Le Penová? Ne. Víc se Macron bojí tohoto muže. Je mladý a posiluje
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Předseda francouzské pravicové strany Národní sdružení Jordan Bardella

Francouzskou pravicovou stranu Národní sdružení (Rassemblement national, RN) vede od roku 2022 mladý osmadvacetiletý Jordan Bardella. Mezi léty 2019 až 2022 byl místopředsedou této politické strany a od roku 2019, kdy byl vedoucím kandidátem strany do Evropského parlamentu, působí též jako europoslanec.

Národní sdružení zahájilo svou oficiální kampaň do Evropského parlamentu minulý týden v Marseille, kde se shromáždilo tisíce příznivců strany. Volební období bylo zahájeno s heslem „Francie je zpět, Evropa se znovu zrodí“.

Server Politico se proto ptá, zda vzestup pravicového vůdce Jordana Bardelly může vůbec něco zastavit. O Národním sdružení Politico píše jako o „krajní pravici“, která stoupá na popularitě a veze se na vlně populismu objevující se ve Francii i jinde v Evropě. Bardellu označují za „nejrychleji stoupající politickou hvězdu Francie“.

Dle průzkumu veřejného mínění z přelomu roku je Bardella druhým nejpopulárnějším politikem ve Francii hned za bývalým premiérem Édouardem Phillipem a před Marine Le Penovou.

Hrozbu, kterou Bardella představuje, údajně vnímá samotný prezident Emmanuel Macron. Spekuluje se, že též mladého Gabriela Attala jmenoval premiérem právě v přímé reakci na Bardellův vzestup.

„Attal a Bardella jsou ze stejné generace, to je zřejmé. Attal má politický talent, umí podat údernou myšlenku s obsahem, takže je to někdo, kdo může čelit Národnímu shromáždění,“ řekl Macronův poradce.

„Pravicoví voliči hlasují pro Jordana Bardellu! Pravice ze zbabělosti zradila své sliby a slouží jako odrazový můstek Emmanuela Macrona. Vlastenečtí voliči lpící na pořádku a zásluhách, volte 9. června Jordana Bardellu,“ snaží se Národní sdružení mobilizovat voliče.

Národní sdružení v čele s Bardellou slibuje lepší regulaci migrace. „V Evropě Emmanuela Macrona a Ursuly von der Leyenové ustupují svobody Evropanů, a zejména žen, pod náporem masivní a nekontrolované imigrace. Ti, kdo přicházejí, musejí respektovat naše pravidla a naši kulturu!“ požaduje strana.

Sám Bardella se nedávno vyjádřil ke schůzce z 7. března s prezidentem Macronem, kde prezident nadnesl ke zvážení možnost francouzských vojáků na Ukrajině. „Když slyším, že prezident republiky ztratí klid a navrhne vyslání pozemních jednotek na Ukrajinu, je to červená linie. Tohle je otázka, která vyžaduje umírněnost a vyžaduje, abychom byli věrni francouzské třetí cestě, kterou prosazoval generál de Gaulle,“ řekl Bardella ve vysílání stanice TF1.

Ve vysílání též hovořil o svém vlastenectví. „Na naši vlajku v barvách tří barev jsem nesmírně hrdý a stojím si za ní: Na prvním místě je to Francie, na druhém Evropa,“ prohlásil Bardella.

Mladý předseda Národního sdružení se též vyslovuje proti jakékoli formě rozšiřování Evropské unie: „Vstup Ukrajiny do EU by podkopal evropské, zejména francouzské hospodářství.“

Pro-Macronův tábor se tak dle Politico zahajuje ofenzivu. Bardellu se snaží vykreslit coby arogantního proruského izolacionistu.

„Národní sdružení skončí vepředu, ale pokud se nám podaří proměnit závod v přímou konfrontaci mezi námi a jimi, mohli bychom dopadnout dobře,“ uvedl pro Politico jeden z poslanců sociálně-liberální strany Renaissance Emmanuela Macrona. „V centru kampaně musí být rozdělení na nacionalisty a globalisty. Musíme z toho udělat civilizační otázku.“

Macronova strana se pokouší celé Národní sdružení vykreslit jako extremistickou sílu. Zdůrazňují jeho vazby na Rusko, protievropské sklony a spojenectví s extremistickými stranami v zahraničí.

S tímto účelem vzbudila Renaissance otázky ohledně německého partnera Národního sdružení, konzervativní AfD. Rozruch vzbudily zprávy o tajné schůzce, jíž byli členové AfD přítomni, kde se jednalo o remigraci a deportaci cizinců. Schůzka vyvolala v Německu tzv. protesty proti extremismu. Le Penová i Bardella se po těchto zprávách setkali se spoluvůdkyní AfD Alicí Weidelovou s žádostí o vysvětlení.

„Řekni mi, s kým se spojuješ, a já ti řeknu, kdo jsi,“ napsala Valérie Hayerová, vedoucí kandidátka Macronovy listiny, v příspěvku na X, v němž obvinila Národní sdružení a jeho spojence, že „usilují o zničení evropských hodnot“ a upozornila i na spojenectví s rakouskou  pravicovou FPÖ.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se Národní sdružení snaží od Kremlu distancovat.

Bardella a další poslanci Evropského parlamentu za Národní shromáždění hlasovali pro rezoluci EU odsuzující ruskou agresi proti Ukrajině bezprostředně po zahájení invaze, později se však zdrželi hlasování o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině a loni v červnu znovu o rezoluci zmiňující ruské dezinformační snahy v Evropské unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Macron ztrácí pevnou půdu pod nohama , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 11.03.2024 8:53:33
Jeho podpora v obyvatelstvu letí strmě dolů, proto nasadil vyzkoušenou politiku strachu. Bohužel Francouzi nejsou takové ovce jako Češi a o jeho osudu už rozhodli.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …