Setkali se s Macronem. Neuklidnil je. „Když Rusové dojdou ke Kyjevu nebo k Oděse, tak intervence.“

08.03.2024 11:10

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek prohlásil, že podpora Francie Ukrajině nemá „žádné meze“ ani „červené linie“, jak uvedli lídři politických stran, s nimiž se ve čtvrtek setkal. Proti vysílání francouzských vojáků na Ukrajinu jsou lídři pravicových i levicových stran.

Setkali se s Macronem. Neuklidnil je. „Když Rusové dojdou ke Kyjevu nebo k Oděse, tak intervence.“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Francie, Emmanuel Macron

Emmanuel Macron se ve čtvrtek 7. března sešel s vedoucími představiteli politických stran. Chtěl s nimi probrat konflikt na Ukrajině poté, co nadnesl možnost přítomnosti francouzských vojáků na Ukrajině.

Představitele politických stran měl ještě před hlasováním v parlamentu seznámit s výsledky mezinárodní konference v Paříži, jež se konala minulý týden, informuje deník Le Point.

Francouzská strategie bude předmětem debat a následného hlasování v dolní komoře francouzského parlamentu – tedy v Národním shromáždění v úterý 12. března a ve středu 13. března v Senátu.

První tajemník Komunistické strany Fabien Roussel a předseda Národního sdružení Jordan Bardella se při odchodu z Elysejského paláce shodli na tom, že prezident Macron dal během jednání najevo, že podpora Francie Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nemá „žádné meze“.

„Prezident republiky je připraven podporovat Ukrajinu bez omezení a, jak se zdá, až do krajnosti, neexistují žádné hranice a žádné červené linie,“ litoval Jordan Bardella, cituje francouzský list La Presse.

Jednání trvalo téměř tři hodiny.

Jordan Bardella novinářům sdělil, že on sám se přimlouval za to, aby „Francie sama nevstoupila do války s Ruskem“.

Podle lídra Komunistické strany Fabiena Roussela Emmanuel Macron načrtl s mapami po ruce scénář postupu fronty „směrem k Oděse nebo Kyjevu“, „což by mohlo vyvolat intervenci“, protože „to by se v žádném případě nemělo připustit“. Popsal Macrona coby prezidenta „připraveného zítra se zapojit do válečné eskalace, která by mohla být nebezpečná“.

„Přijel jsem znepokojen a odjel jsem ještě znepokojenější," vyjádřil své pocity se setkání s Macronem poslanec Národního shromáždění a bývalý poslanec Evropského parlamentu Manuel Bompard pro L'Indépendant.

Emmanuel Macron zaslání vojáků na Ukrajinu nevyloučil na únorovém summitu NATO.

„V této fázi neexistuje shoda… na vyslání pozemních jednotek,“ řekl Macron poté novinářům. „Nic by nemělo být vyloučeno. Uděláme vše, co je třeba, aby Rusko nezvítězilo,“ cituje Macrona agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ke Kyjevu ani Oděse Rusové nedojdou, protože tam dojít nechtějí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseornest , 08.03.2024 14:48:04
Dnes jsou v podstatě zakopáni na linii bojů z roku 2014, kdy proti sobě bojovali Ukrajinský Ukrajinec a Ukrajinský Rus. Bojují za autonomní Luhansko a Doněcko a k tomu vlastní Krym, aby jim tam Ukrajinec nenasadil škodnou základnu NATO plnou černých USA vojáků. Kdyby tam chtěly být, tak by se od samého počátku chovali jako Anglosasové nad Německem za 2 SV a Ukrajina by byla přeoraná. Stačí, co dělá škodná Macron v Moldavsku, kde dělá jakousi prodlouženou ruku pro vznik nepokojů. Blb chce Moldavsko do NATO, s tím, ýe by také mohlo být součástí EU. Potřebovali by zavřít do blázinců, protože to jsou roznašeči nepokojů.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…