Leda tak prdlajs. Kosočtverec. Donald Trump vyděsil ty, co nemají rádi Rusko, a v Čechách nastal smích

01.08.2016 10:37

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump poskytl rozhovor americké televizní stanici ABC. Hovořil o svém „neexistujícím vztahu s Ruskem“, o Vladimiru Putinovi i o tom, že sám – v rozporu se svými názory – zaměstnává dělníky ze zahraničí. Debata kolem Trumpa se rozproudila i v Česku.

Leda tak prdlajs. Kosočtverec. Donald Trump vyděsil ty, co nemají rádi Rusko, a v Čechách nastal smích
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

„Myslím si, že mám skvělý temperament. Dokázal jsem to, když jsem vyřadil 16 dalších kandidátů a nyní mám navrch i nad Clintonovou. Vím, jak vyhrávat, na rozdíl od ní. Clintonová ani nedokázala pořádně porazit Sanderse. Pořád jen lže,“ uvedl Trump v odpovědi na nedávná prohlášení Hillary Clintonové.

Poté se již dostalo na v dnešní době velmi propírané téma vztahu mezi Trumpem a Putinem.

„S Putinem nemám žádný vztah. Již v minulosti o mně říkal pěkné věci, já jsem zas prohlásil o něm něco v tom smyslu, že je tvrdý. Žádný vzájemný vztah neexistuje. Nemyslím si, že jsem ho někdy potkal. Žádné takové setkání si nevybavuji. Nikdy jsem ho nenavštívil v Moskvě a nikdy jsem s ním nehovořil ani po telefonu,“ uvedl Trump.

„Demokraté varují před vaším případným spojenectvím s Ruskem. Prý by to ohrozilo naše zájmy v Evropě a rozvázalo Putinovi ruce,“ poznamenal televizní moderátor.

„Demokraté se bojí pouze jedné věci, a to té, že prohrají volby. Myslím si, že kdybychom s Ruskem dobře vycházeli, bylo by to pozitivní. Když slyšíme Putina říkat o mně pěkné věci a máme tedy důvod se domnívat, že by naše vztahy byly dobré, myslím si, že to je pozitivní. Nevidím na tom nic špatného,“ odpověděl Trump.

„Já se nikomu rozhodně neklaním. Rusko nám ovšem může pomoci v boji proti Islámskému státu. Co se NATO týče, nic proti této alianci nemám. Mám problém jen s tím, že garantujeme bezpečí mnohým zemím, které nám ani pořádně neplatí. Tak to dál nejde,“ dodal Trump.

„Věřte mi, on (Putin) se do Ukrajiny pustit nehodlá. Ukrajina je v naprostém rozkladu kvůli Obamovi,“ zmínil.

„Už vzal Krym a vy jste říkal, že byste tu anexi uznal,“ kontroval moderátor.

„Řekl jsem, že se tomu budu věnovat. Můžu vám ovšem říci, že z toho, co vím, vše nasvědčuje tomu, že lidé, kteří žijí na Krymu, by raději patřili do Ruska. Na to je také třeba brát ohledy. Toto vše se navíc odehrálo pod Obamou, který velmi blízce spolupracuje s NATO. Domnívám se, že bych celou situaci zvládl lépe,“ odpověděl Trump.

Clintonová žádnou změnu nepřinese

V této souvislosti stojí za to vzpomenout i slova předsedy Státní dumy Ruské federace Sergeje Naryškina, který nedávno svým způsobem potvrdil Trumpova slova, když uvedl, že „zvolení Hillary Clintonové příští prezidentkou Spojených států by nikterak vzájemným vztahům mezi Ruskem a USA nepomohlo“.

Podle Naryškina se obě země za osm let vlády Baracka Obamy v USA ani trochu nesblížily. Podle volebního programu, který nabízí kandidátka Clintonová, je zřejmé, že s její vládou by žádná změna nepřišla.

Předseda Státní dumy dále prohlásil, že v souvislosti s kandidaturou Donalda Trumpa je ještě příliš brzy hovořit o tom, co by nastalo, kdyby byl skutečně zvolen prezidentem. Jeho dosavadní výroky ovšem označil za „vágní a dosti matoucí“.

„Dlužíte peníze ruským občanům či institucím,“ pokračoval s otázkou týkající se Ruska moderátor ABC.

„Ne. Koupil jsem dům na Palm Beach, který patřil člověku, který zbankrotoval. Koupil jsem ho od bank za 40 milionů dolarů, později jsem ho prodal za 100 milionů dolarů jednomu Rusovi. To bylo asi před pěti lety. Čas od času prodávám Rusům i byty, kterých mám mnoho. Žádné vztahy s Ruskem ovšem nemám ani nikomu z Ruska nic nedlužím,“ odpověděl Trump.

Bloomberg nemá odvahu

„Michael Bloomberg o vás na sjezdu Demokratické strany řekl mnoho nepěkných věcí,“ připomněl moderátor.

„Bloomberg mě pořádně nezná. Pamatuji si, že když měl v New Yorku problém s jednou výstavbou, zavolali mi z jeho úřadu a já vše zařídil během jednoho roku. Jeho poslední období ve funkci starosty New Yorku bylo hrozné. Vytvořil si mnoho nepřátel a utratil příliš mnoho peněz,“ zmínil.

„Osobně se domnívám, že se Bloomberg domluvil s Clintonovou. Michael Bloomberg se sám chtěl ucházet o prezidentské křeslo; neměl na to ovšem odvahu. Nyní ho vidím na pódiu, jak o mně říká všechny ty nepěkné věci, přitom o mně nic neví. Nikdy nebyl u mě v kanceláři. Hráli jsme spolu jednou golf, i v tom jsem evidentně mnohem lepší než on,“ rýpl si do bývalého starosty New Yorku.

„Na Floridě vlastníte ohromný hotelový komplex Mar a Lago. Nedávno se na veřejnost dostala zpráva o tom, že naprostá většina z jeho zaměstnanců pochází ze zahraničí. Mluvíte tedy o tom, že by se měly všechny produkty znovu vyrábět pouze ve Spojených státech a ve firmách by se měli zaměstnávat pouze Američané. Vás se to ovšem zřejmě netýká,“ poukázal na jistý rozpor v Trumpových činech moderátor.

Zahraniční dělníky zaměstnávají všichni

„Podívejte se, já ty lidi nezaměstnávám, to má na starost někdo jiný. Pokud se ovšem podíváte na všechny ostatní komplexy v Palm Beach, všimnete si, že všichni dělají naprosto to samé. Víte, proč to dělají? Protože nemůžou najít lidi nikde jinde,“ uvedl Trump v odpovědi.

Mezitím česká média hovoří o tom, že Trumpova slova vzbuzují v Evropanech hrůzu. Server Novinky konkrétně v titulku svého článku uvádí, že „z Trumpa jde v Evropě strach“.

Tento názor ovšem nesdílí politický komentátor Petr Štěpánek, který na svůj facebook napsal: „Titulek na Novinkách hlásá, že ‚Kandidát republikánů Trump děsí starý kontinent‘. Co na to říct? Leda tak prdlajs. Trump možná děsí pár nenapravitelných eurounijních elitářů a jejich přitroublých nohsledů, ale to je asi tak všechno. Normální lidé ten závan normálnosti, který Donald Trump svojí politickou nekorektností ze Spojených států amerických šíří, vítají. Zajímavá je ovšem jiná věc. Pamětníci mi jistě dají za pravdu. Mediální útoky zdejších presstitutů na Trumpa v mnohém připomínají podobnou kampaň, kterou média spustila na počátku osmdesátých let. To ve Spojených státech kandidoval jistý Ronald Reagan. Plyne z toho, bohužel, jediné. Náš dnešní politický režim se až přespříliš začíná podobat tomu komunistickému, husákovskému, socialistickému, o kterém jsme si mysleli, že už ho nenávratně vzal čert. Jenže čert nikdy nespí. Momentálně si navlékl neomarxistický kabátek budovatele zářných evropských zítřků.“

Podobně na zmíněný článek reagovala i Tereza Spencerová, která zas napsala: „Srpen začíná symptomaticky... Titulek hlásá, že Trump ‚děsí starý kontinent‘, ale v textu je citováno jen pár vyděšených hlasů stávajícího establishmentu, jehož důvěra v Evropě prudce padá a jehož názory zajímají s každým dnem míň a míň lidí... Naopak, jejich ‚děsy‘ jsou pro mnohé lidi ukazatelem, kam se dívat... A na závěr pak přiznání, že se případně Trumpovi ale nevzepřou a budou s ním poslušně spolupracovat... ‚Evropa‘ v kostce, nebo spíš v kosočtverci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…