Legendární novinář z USA: Skripal a Novičok? Nesmysl. 11. září? Nemusel to být Usáma bin Ládin. Chemické útoky? Nemusel to být Asad

31.07.2018 11:00

Britský deník The Independent publikoval rozhovor s legendárním americkým novinářem Seymourem Hershem, který však byl po krátké době stažen. Někteří kritici se domnívají, že důvodem byly některé z odpovědí Hershe, které se mediálnímu mainstreamu nehodily „do krámu“.

Legendární novinář z USA: Skripal a Novičok? Nesmysl. 11. září? Nemusel to být Usáma bin Ládin. Chemické útoky? Nemusel to být Asad
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Jednaosmdesátiletý Hersh patří k nejslavnějším americkým novinářům minulého století. V průběhu své bohaté a úspěšné kariéry se podílel na desítkách vysoce oceňovaných reportáží, rozhovorů a analýz. Poprvé na sebe upozornil v 60. letech, když pro magazín The New Yorker pokrýval válku ve Vietnamu. Za odhalení masakru v My Lai, v rámci kterého byly americkou armádou usmrceny stovky civilistů, si v roce 1970 odnesl Pulitzerovu cenu.

Anketa

Má ještě cenu vyšetřovat dnes velké hospodářské kauzy 90. let?

97%
3%
hlasovalo: 7021 lidí

V centru dění byl Hersh i další desetiletí a do dnešních dní glosuje události v domácí i zahraniční politice. Jak však dokazuje jeho aktuální rozhovor pro The Independent, s některými jeho názory má politický i mediální mainstream očividně problém. Ačkoli rozhovor vedený s Youssefem El-Gingihym byl publikován, po nějaké době jej redakce stáhla. Autor rozhovoru tvrdí, že měl být článek publikován až zítra a došlo k chybě, kritici poukazují na možnou cenzuru.

Faktem zůstává, že názory Hershe na některá aktuální témata příliš nezapadají do toho, co hlásá a čemu věří mediální i politický mainstream. Hersh tak například polemizuje s oficiální verzí případu otravy jedem Novičok. Na rozdíl od téměř všech světových politiků i hlavních médií tvrdí, že příkaz k otravě bývalého agenta Skripala a jeho dcery vůbec nemusel přijít ze strany ruských úřadů. Podezření má spíš na struktury organizovaného zločinu.

„Ten příběh o otravě Novičokem nevyznívá příliš pravděpodobně. Skripal nejspíš s britskými zpravodajskými službami hovořil o ruském organizovaném zločinu, a pomsta tak přišla od jeho příslušníků. Informace o kontaminaci dalších osob skutečně naznačuje, že za tím vším nestojí Rusko jako takové, ale pouze nějaké zločinecké organizace,“ uvedl Hersh v rozhovoru, který je dostupný díky technologii webcache i po stažení ze serveru The Independent.

Osobitý názor sdílí Hersh také na údajné použití chemických zbraní Asadovým režimem. Jak zmiňuje autor článku El-Gingihy, Hersch dlouhodobě razí variantu, podle kterého je Asadův režim obviňován bez pádných důkazů, a tedy mylně. „K chemickým zbraním měly přístup obě dvě strany. Za falešným chemickým útokem tak mohou stát syrští povstalci, nebo jej mohl dokonce nařídit i turecký prezident Erdogan, aby přiměl Američany k větší angažovanosti.“

Příznivěji, než bývá zvykem u novináře, vnímá Hersh i samotného syrského prezidenta Asada. Nevidí v něm pouze bezskrupulózního diktátora, ale také vůdce, který bojuje proti islamismu a prosazení muslimského práva šaría. Pochybnosti neskrývá slavný americký novinář také, když přijde řeč na teoristický útok z 11. září 2001. „Nejsem nutně přesvědčen, že za ním stál od začátku až do konce právě Usáma bin Ládin,“ uzavírá Hersh.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…