Liberální Twitter povstal na obranu Fialy: Nejvíc by pomohlo, kdyby z vlády zmizel Blažek

27.08.2022 8:30 | Ze sítí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v pátek ve Sněmovně šokoval rétorikou dobře známou od členů opozice. Energetická krize podle něj ohrožuje vládu i Evropskou unii, důrazně proto varoval před možnou revolucí. Někteří mu za jeho výstup tleskají a vyzývají k další akci, jiní ho konfrontují s tím, že pro politický systém představuje ohrožení jedině on sám. A to není zdaleka vše.

Liberální Twitter povstal na obranu Fialy: Nejvíc by pomohlo, kdyby z vlády zmizel Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek při svém burcujícím projevu ve sněmovně

 

Ministr Blažek ve Sněmovně v pátek uvedl, že situaci pokládá za ještě horší, než jak ji popisuje opozice. „Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země,“ řekl, že společenská situace a atmosféra je podle něho nejdramatičtější od roku 1989.

„Pokud se nenajde celoevropské řešení, tak je dokonce ohrožena Evropská unie jako taková,“ prohlásil ministr a znovu varoval před možnou revolucí. Aby byla situace udržitelná a aby nebyl narušen sociální smír, není podle Blažka jiná cesta, než jsou úvahy o zastropování cen, byť jde o složitější problém a mnozí právníci uvádějí, že takto postupovat nelze. „Nebudu dělat teď nic jiného, než nacházet takové právní řešení, aby to šlo,“ dodal člen vlády.

„K ochraně těchto hodnot je vhodný a nutný každý prostředek, včetně zastropování marží výrobců a distributorů energií,“ dodal ministr Blažek poté ještě na twitteru.

Netrvalo dlouho a diskuse pod jeho příspěvkem ožila, názory byly však značně rozporuplné. Mezi těmi, kdo ocenili překvapivý postoj ministra Blažka, byl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který drahé energie již týdny kritizuje.

„Na to všichni čekali! A teď to začít realizovat,“ vybídl Šmucler, že nesmí zůstat jen u slov, ale je třeba skutečně konat. Na svém twitteru k tomu pak ještě dodal: „Jeden ministr pochopil, co se děje a co může být, až lidé přijdou skoro o vše... Dnes Česká republika pochopila, že její předsednictví nebude o kráse slov, ale o ceně elektřiny. A o tom, zda Green Deal není sebevražda...“

Nad slovy ministra Blažka zajásal také exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Už aby to bylo… Konečně se někdo probral!“ ocenil, že někdo z členů vlády nahlas řekl, jak vážná situace skutečně je.

Pohled na současnou situaci s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem sdílí rovněž advokát Michal Hašek: „Dnes souhlas s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem – naše země i celá Evropa už zažívá politicky, ekonomicky i sociálně největší krizi a zkoušku za posledních 30 let minimálně. Pokud nebude vláda schopna účinně věci řešit a lidem pomáhat, signály jí nepomohou a padne. Přijde rozhořčení a nespokojenost a lidé vyrazí do ulic. Staré politické, ekonomické a jiné mapy přestanou platit, společnost se zradikalizuje a přijde revoluce. Je otázkou, zda sametová jako v listopadu 1989, nebo to bude tentokrát mnohem tvrdší.

Nejde však jen o ČR, pokud nebude schopna reálné politiky v čase EU, resp. její současné vedení, bude v sázce i budoucnost Evropy a EU (dvě rozdílné, leč provázané věci!). Píšu o následujících týdnech a měsících, ne o mnohaletém teoretickém výhledu. Konat je třeba okamžitě, ukončit žabomyší spory a pseudospory. Nynější politický i ekonomický a sociální systém už vcházejí do soutěsky smrti. Jakákoliv chyba či zaváhání ohrozí a možná smete nejen aktuální politiky, ale nás všechny,“ uvedl.

Našli se naopak i kritici, kteří se proti Blažkovi postavili; ohrožení vidí především v osobě ministra spravedlnosti Blažka.

Za hlavní hrozbu našeho politického systému označil Blažka aktivista Karel Paták: „Náš politický systém ohrožuje Pavel Blažek v jakkoliv vládní funkci,“ konstatuje provozovatel stránky Visegrádský jezdec.

Zaznělo volání po ministrově rezignaci: „Taky by atmosféře ve společnosti pomohlo, kdyby rezignoval ministr, který je ohrožením české justice, je ve střetu zájmů a útočí na novináře,“ vyjádřil svůj názor přispěvatel do diskuse.

Arsenu Lazarevičovi připomíná Blažek politika z komunistické totality: „Neuvěřitelné. Jako bych slyšel komunisty padesátých let. Gottwald by byl na vás hrdý. Bohužel jste se narodil ve špatné době,“ vzkázal ministrovi.

„Pokud vláda nevyřeší krizi v energetice, stejně tady dlouho nebude,“ poznamenal Blažek k výrokům a krokům opozičních politiků. Opoziční hnutí ANO už rozhodlo, že s pomocí SPD vyvolá ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu Petra Fialy.

Stínová ministryně financi Alena Schillerová (ANO) pokládá Blažkův projev za konstruktivní a věcný, podle ní ale měl takto vystoupit premiér nebo některý z ekonomických ministrů. „Jestli vaše slova byla míněna vážně, já je beru, ale musí také tento hlas zaznít na vládě a musíte být schopen je prosadit,“ řekla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…