Libyi začíná hrozit scénář ze Sýrie. Hlavně Turecko dost posiluje vliv

31.05.2020 12:15

Vývoj konfliktu v Libyi začíná nebezpečně připomínat situaci v Sýrii, upozorňují Lidovky. Západní státy pouze přihlížejí ztrátě vlivu v blízkém strategickém prostoru, který si rozebírají Rusko a Turecko.

Libyi začíná hrozit scénář ze Sýrie. Hlavně Turecko dost posiluje vliv
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Haftarovy jednotky nazývané Libyjská národní armáda (LNA) jsou jednou ze dvou hlavních stran ve vleklé občanské válce v Libyi, jejich protivníkem je mezinárodně uznaná vláda premiéra Fáize Sarrádže. Větší pozornost však zasluhuje mezinárodní podpora bojujících stran: zatímco Haftara, jehož hlavním „stanem“ je město Tobrúk na východě země, podporují zejména Rusko, Egypt a Spojené arabské emiráty, Sarrádž má mocného příznivce v Turecku.
 
Jak Turci na straně Sarrádže, tak Rusové na straně Haftara samozřejmě sledují své vlastní ekonomické a geopolitické zájmy. Nyní jde o to, komu se podaří vyplnit mocenské vakuum vzniklé po svržení libyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Libye, která za Kaddáfího patřila mezi hospodářsky nejvyspělejší africké země, má bohatá ložiska ropy a zemního plynu jak na pevnině, tak v přilehlých vodách Středozemního moře. 
 
Vývoj v zemi každopádně nebezpečně připomíná „syrský scénář“. Rusové a Turci se v doznívající občanské válce v Sýrii stali nejdůležitějšími hráči a zcela eliminovali vliv Západu. A nejde zdaleka jen o to, že na Sarrádžově straně bojují tajé islamističtí bojovníci ze Sýrie. Ankara a Moskva sice sledují v Sýrii rozdílné cíle a jejich armády tam několikrát stály proti sobě, oba státy se však dosud na sférách vlivu dokázaly – byť křehce – domluvit.
 
Rusku se tak podle serveru plní starý imperiální cíl, totiž dosáhnout vojenskou přítomností a vlivem na pobřeží Středozemního moře, zatímco Turecko pomocí nárazníkového pásu na severu Sýrie efektivně eliminuje nepřátelské Kurdy.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…