Lidé Zdeňka Bakaly chtějí umlčet ParlamentníListy.cz. Máme vážné informace

13.02.2018 13:25

Už několik týdnů chodí do naší redakce četná upozornění, že je jakýsi problém s maily. Ten tkví v jednoduché blokaci ze strany provozovatele společnosti Economia (tedy freemaily volný.cz a centrum.cz). Podle vyjádření, které jsme získali přímo od zaměstnankyně podnikatele Bakaly, může za nevídanou cenzuru řada mailů, které si uživatelé rozeslali během prezidentské kampaně.

Lidé Zdeňka Bakaly chtějí umlčet ParlamentníListy.cz. Máme vážné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

ParlamentníListy.cz poté, co získaly velmi jasné indicie o cenzuře ve společnosti Economia, oslovily tamní manažery s prosbou o vyjádření. „Od našeho dodavatele, který pro nás zaštiťuje bezpečnostní prvek pro zlepšení ochrany před spamem, jsme dostali vyjádření, že e-maily, kde se vyskytovaly i Parlamentní listy, byly zneužívány pro rozesílání spamu při prezidentských volbách. Na základě stížností od uživatelů a zákazníků došlo k blokaci,“ konstatovala za Centrum.cz produktová manažerka Iva Fingerová. 
 
Technický a produktový ředitel společnosti OUR MEDIA Jiří Čermák na to reaguje slovy: „Antispam by měl blokovat identifikovaného rozesílatele nevyžádané pošty, nikoliv servery zmíněné v těle mailu. PL v minulosti nikdy žádnou nevyžádanou poštu nerozesílaly a ani s takovou činností nehodlají nikdy začít. To, že je Economií blokována veškerá pošta, ve které je zmíněn server PL, považuji za nebezpečnou cenzuru a porušení Listiny základních práv a svobod.“
 
Pro přesné pochopení situace vysvětlíme logiku uvažování výše zmíněné společnosti: Během prezidentské kampaně si mnoho uživatelů posílalo odkazy na materiály Parlamentních listů. To se jistě dělo také v minulosti. Tentokrát komusi došla trpělivost a takový e-mail, kde se slovo nebo odkaz na doménu Parlamentních listů vyskytuje, byl zablokován. Totožná byla situace i dnes dopoledne, kdy jsme se o tom sami přesvědčili. To, že mohly být některé e-maily s odkazy na PL označeny některými uživateli za nevyžádanou poštu, by mělo vést k blokaci rozesílatelů takové pošty, nikoli k blokování jakékoliv zmínky o serveru Parlamentní listy.
 
Naše redakce samozřejmě žádné hromadné e-maily během prezidentské kampaně nikdy nerozesílala a rozesílat nebude. 
 
Přestože ParlamentníListy.cz oslovily v této kauze i Štěpána Burdu, ředitele divize Produkt a vývoj společnosti Economia, do dnešního dne nebyla sjednána náprava. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…