Lidé šetří, mají blbou náladu. Ale bude líp, věří hlavní ekonom

06.08.2013 10:39

České domácnosti se bojí budoucnosti a volí cestu co nejmenšího zadlužování, maloobchodní tržby po dvouměsíčním růstu klesly. Méně se prodávají také auta, lidé šetří. Ale bude zase líp, píše hlavní analytik Patria Finance David Marek v komentáři pro deník MF Dnes.

Lidé šetří, mají blbou náladu. Ale bude líp, věří hlavní ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ekonomická krize, která nás postihla, zastavila růst životní úrovně. Vývoj spotřeby podle Marka ovlivňují dvě základní věci: peněženka a hlava. Peněženku plní mzda za práci nebo příjmy z podnikání. Není překvapivé, že vývoj spotřebních vydání jde ruku v ruce s vývojem mezd a (ne)zaměstnanosti. Jinak si může dovolit utrácet zaměstnaný člověk a jinak člověk žijící z dávek v nezaměstnanosti.

A tady přichází do hry další faktor, hlava. Každý jedinec, každá domácnost musí před většími výdaji zvážit svou ekonomickou situaci a zhodnotit možné varianty dalšího vývoje. A zde se také otevírá prostor pro onu pověstnou blbou náladu, píše ekonom.

Češi jsou opatrní

Podle Marka "blbá nálada" skutečně existuje a Češi se prý jen rozhodují, zda mít blbou náladu, nebo ještě blbější. Ale možná díky tomu jsou české domácnosti málo zadlužené, jsou totiž opatrné. Menší dluhy v relaci k příjmům než my mají prý jen domácnosti v Litvě, na Slovensku a ve Slovinsku.

Nic ale podle analytika Patria Finance netrvá věčně. Ani recese. Dokonce prý i indikátor spotřebitelské důvěry je znatelně výše, než byl loni. A zvýšení obratu v maloobchodním prodeji v dubnu a květnu zase naznačilo, že by se mohlo blýskat na lepší časy také v domácí poptávce, ačkoli výsledky krátce zhoršily červnové povodně.

"Letos se životní úroveň měřená spotřebou domácností patrně ještě nezlepší, od příštího roku by však mohla začít opět stoupat," uzavírá optimisticky David Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…