Žijeme si nad poměry? Pravicový myslitel o průšvizích dneška

30.07.2013 11:27

Publicista Alexander Tomský se v Lidových novinách zamyslel nad tím, proč jsou již několik let veškeré prognózy ekonomického vývoje v Evropě negativní. Nelichotivé vyhlídky podle něj mají hluboké systémové kořeny, které vycházejí z parazitické kultury poválečné západní Evropy.

Žijeme si nad poměry? Pravicový myslitel o průšvizích dneška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

Hlavním problémem parazitické evropské kultury je podle něj sobectví mladých lidí, kteří nezakládají rodiny, tyjí ze svých rodičů a užívají si života na úkor příštích generací. Na druhém místě mezi problémy vidí Tomský obří byrokratizaci a rozvoj „pečovatelského státu“, která spolyká téměř padesát procent HDP.

Stát prý začal nejen zaměstnávat čím dál více úředníků, ale expanduje například i sociální péče. „Představa, že lze všechno včetně umělých pracovních míst úspěšně dotovat, převládla a byla posílena novou ideologií lidskoprávních, často jen finančních nároků,“ vysvětluje.

Na třetím místě mezi příčinami stagnace pak komentátor umístil úpadek obchodního prostředí a celkové společenské prostředí, nepřátelské k podnikatelům. Ve spojení s naivní představou, že stát dokáže hlídat a regulovat hospodářskou nepoctivost... Navíc se zrodila posedlost dotacemi a subvencemi, které hospodářskou soutěž neustále nabourávají. Navíc investice do absurdních kulturních projektů, zbytečné infrastruktury nebo zkorumpované politické oligarchie neustále vysávají ty, kteří stále vydělávají a poctivě platí daně.

„I to staré Imperium Romanum nakonec zahynulo, když parazitický Řím vysál venkov, který ho živil,“ uzavírá Tomský varování. Podle něj je třeba s odstraňováním těchto chyb někde začít. Vhodným prvotním počinem by prý mohlo být například zrušení městské policie. Ta beztak nehoní žádné zloděje, jen vybírá za malicherné delikty pokuty od řidičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…