Lidovci jednali s odbory o služebním zákoně a lustracích

14.01.2014 17:47

Lidovci budou požadovat komplexní pozměňovací návrh u zákona o státní službě, která projedná sněmovna. Po setkání s odboráři to uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Kvůli zákonu se podle něj ve středu uskuteční koaliční schůzka, která vyjasní stanoviska stran. Sami lidovci se ale minulý týden rozcházeli v tom, zda má nový služební zákon vyžadovat u ministrů potvrzení, že dotyční aktivně nespolupracovali s StB.

Lidovci jednali s odbory o služebním zákoně a lustracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Bělobrádek předpokládá, že u služebního zákona bude ve sněmovně zřejmě překročena 60denní lhůta pro projednání normy ve výborech. "Předpokládám, že nebude stoprocentně využit ani vládní, ani poslanecký návrh. Zřejmě bude překročena lhůta 60 dní. Takto důležitou normu je totiž třeba připravit velmi obezřetně. Zítra (ve středu) budeme moudřejší, jak se jednotlivé strany k tomu staví," uvedl.

Z pohledu odborů jde podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václava Pícla o nestandardně projednávaný zákon. "Bereme to tak, že je to přímý požadavek na politické strany. Máme přislíbeno, že se naši zástupci budou na tvorbě zákona podílet," uvedl.

Tripartita projedná i programové prohlášení vlády

Novelu služebního zákona ČSSD začnou poslanci projednávat na mimořádné schůzi příští úterý. Předlohu, jejíž propuštění do druhého čtení si prezident Miloš Zeman stanovil jako podmínku pro jmenování nové vlády, hodlá koalice měnit. Řadu připomínek k ní vznesla úřednická vláda Jiřího Rusnoka, dala k ní záporné stanovisko a chce projednat vlastní návrh. Novela služebního zákona by měla platit od příštího roku.

Projednání novely služebního zákona Zeman vztahuje hlavně na kandidáta na vicepremiéra a ministra financí, šéfa ANO Andreje Babiše, který by měl problém získat negativní lustrační osvědčení. Tuto podmínku by služební zákon zrušil.

Odboráři s předsedou KDU-ČSL rovněž jednali o koaliční smlouvě a stavu ekonomiky. Odboráři vítají návrhy například na zvýšení minimální mzdy, zrušení druhého pilíře důchodové reformy a větší podporu rodin s dětmi. Zároveň ale zopakovali obavy, aby se všechny návrhy podařilo financovat.

Bělobrádek rovněž odborům na dnešní schůzce podle Pícla přislíbil, že programové prohlášení vlády bude před vlastním projednáním ve sněmovně na pořadu zasedání tripartity. "Pro nás je to poprvé, co budoucí vláda chce projednat své programové prohlášení s tripartitou," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…