Lidovci nemohou za to, že lidé zvolili Babiše, namítal jejich poslanec. V předvečer hlasování o nedůvěře zazněly na ČT mnohé další perly

25.05.2015 22:59

Současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL má v parlamentu pohodlnou většinu 111 hlasů, opozice je oslabena i proto, že se dělí na levicovou a pravicovou. Pavel Kováčik z KSČM k tomu ovšem poznamenává, že tato vláda opozici ani nepotřebuje, brzdí si své zákony sama. Z úst Zbyňka Stanjury (ODS) zazněla další ostrá slova proti šéfovi státní kasy Andreji Babišovi, od něhož dával lidovec Ondřej Benešík „ruce pryč“.

Lidovci nemohou za to, že lidé zvolili Babiše, namítal jejich poslanec. V předvečer hlasování o nedůvěře zazněly na ČT mnohé další perly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Vládu v úterý čeká pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Jak to dopadne, je téměř stoprocentně jasné, ale co to bude znamenat pro českou politickou scénu? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, poslanec, místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Babiš nemusel být zrovna ministrem financí

Stanjura hned v úvodu připomenul, že někdejší levicová opozice hned sedmkrát volala po vyslovení nedůvěry vládě, ale dnes totiž politici označují pokus pravice za prázdné gesto. Podle šéfa poslaneckého klubu to ale není prázdné gesto. Je třeba upozornit na střet zájmů Andreje Babiše. „Pan premiér Sobotka byl velmi silný na sjezdu ČSSD, varoval před koncentrací mediální moci, vyzýval Andreje Babiše, ať si vybere, jestli je podnikatel nebo politik, a já bych tato slova jen podepsal. Ale dnes se nic neděje. A od toho je tu opozice, aby na to upozornila,“ konstatoval Stanjura.

Chvojka uznal právo opozice na pokus vyhlásit vládě nedůvěru a prý se na tu debatu těší. Naproti tomu Benešík se od Babiše distancoval. Lidovci prý nemohou za to, že si Andrej Babiš založil hnutí, uspěl s ním ve volbách a dnes vládne. „Minimálně vám lze vyčítat, že s ním tvoříte koalici,“ poznamenal k tomu moderátor.

Kováčik zdůrazňoval, že se odmítá přidat ke kritice pravicové opozice, která kritizuje pravicového Andreje Babiše. I komunisté prý mají k vládě výhrady, především kvůli tomu, že před volbami padly velké sliby o změnách v církevních restitucích. „A po volbách se od těchto slibů v tichosti ustupuje.“ I komunisté si jsou prý vědomi mediální moci Andreje Babiše a jeho střetů zájmů, ale v jeho prospěch rozhodli voliči.

Stanjura však pokračoval v útoku. „Sám sobě ministr financí schvaloval daňové slevy, resp. svým firmám, a to ve výši jeden a půl miliardy,“ připomenul. Možná by prý pomohlo, kdyby nebyl ministrem financí a řídil jiný resort, kde by nebyl střet zájmů tak výrazný.

Vláda opozici ani nepotřebuje, blokuje se sama. A prý ji provokuje Kalousek

Benešík ovšem stejně jako Kováčik zopakoval, že Babiše vynesli k moci voliči. Chvojka dodal, že by bylo možné změnit zákony související se střety zájmů, ačkoli je otázka, zda by bylo nutné dělat to na ústavní úrovni nebo formou normálního zákona. „Já bych nebyl proti,“ pronesl Chvojka. Trochu jiný pohled na to nabídl Kováčik. „Já si myslím, že je to potrava pro Ústavní soud. Střet zájmů přece není o tom, že má někdo nějaký majetek, to by politiku nesměl dělat ani Karel Schwarzenberg (TOP 09) a další,“ varoval.

Ve studiu také zaznělo, že opozice není totálně nesmiřitelná, ODS podpořila dokonce 68 zákonů z poslední stovky a komunisté něco přes padesát. „Pánové, kteří dnes sedí proti mně, jsou konstruktivní opozice,“ uznal i Benešík. „Tato vládní koalice v řadě případů vůbec nepotřebuje opozici, ona si své zákony obstruuje sama,“ poznamenal k tomu s úsměvem Kováčik. „Zákony občas bývají špatně zpracovány nebo jen ministr Babiš reaguje na provokace Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten provokuje rád,“ vyjádřil svůj názor Kováčik.

Jak je to s Ukrajinou?

Došlo i na sjezd KDU-ČSL, kde delegáti tvrdě odsoudili ruskou agresi na Ukrajině. Stanjura razantní kritiku KDU-ČSL vůči Rusku velmi ocenil. O sociální demokracii je ovšem známo, že v této otázce není úplně jednotná. „Tam se přiznám, že v zásadě souhlasíme s názorem ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který odsoudil anexi Krymu. Ale zároveň říkáme, že Ukrajina musí řešit své vnitřní problémy a nastoupit cestu reforem,“ podotkl Chvojka.

Zcela jiná slova zazněla od Pavla Kováčika. „Pro nás je současná ukrajinská vláda výrazně nedůvěryhodná, vždyť se hlásí k Banderovcům, na jejichž rukou lpí i česká krev,“ uvedl. Komunisté prý odmítají dělat rozhodčí ve sporu dvou mocností: USA a Ruska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…