S Babišem máme klidnější vztahy, než to vypadá, ujišťoval Němeček v Babišově rádiu

25.05.2015 18:54

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) byl hostem pondělní Kauzy dne na Rádiu Impuls. Prozradil, že osobní jednání s ministrem financí Andrejem Babišem jsou mnohem klidnější, než se může zdát z médií. Jen je prý třeba respektovat fakta, která říkají, že naše zdravotnictví je levné a efektivní. Naznačil také, zda se bojí o ministerskou židli, a jasně řekl, kde všude bude zakázáno kouření.

S Babišem máme klidnější vztahy, než to vypadá, ujišťoval Němeček v Babišově rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Pro občany je podle jeho názoru dobré, že vláda realizuje svůj program, byť se to děje s občasnými střety. Již příští středu bude ve sněmovně projednáván třeba protikuřácký zákon. „Tady ta linie sporu půjde napříč politickými stranami,“ uvedl ministr s tím, že věří v úspěch zákona. „Myslím si, že by bylo fajn, aby tento zákon začal platit k 1. lednu příštího roku,“ zadoufal.

Zákon se ovšem netýká jen kouření, řeší prý všechny závislosti. Problém byl ve zřízení fondu na léčení závislostí, do něhož by mělo jít jedno procento spotřební daně z cigaret či alkoholu. Detaily o tomto fondu bylo třeba doladit.

„Nebude se smět kouřit nikde ve stravovacích zařízeních, tedy všude tam, kde se podávají nápoje a potraviny... Kromě toho dáváme větší pravomoc obcím, aby mohly zakázat kouření na jiných veřejných místech,“ prozradil také šéf resortu. Důrazně zákon zakazuje i kouření na místech, kde se pohybuje mládež, např. na sportovních akcích.

Pár slov od Němečka padlo i na adresu ministra financí Andreje Babiše. „Máme velmi levné a velmi efektivní zdravotnictví,“ konstatoval Němeček s tím, že tato fakta rozhodně neodpovídají dojmům sociální demokracie.

„Ale my jsme s panem Babišem opakovaně jednali a já musím říci, že jednání byla věcná, takže situace je klidnější, než se to může jevit z médií, tam je to vyhrocenější,“ prozradil Němeček. Po Babišovi přitom chce, aby mu přidal 4,3 miliardy, z čehož prý každá koruna půjde na platy. „Buď je dostaneme a aspoň částečně vyhovíme specialistům, zaplatíme je, nebo k tomu nedojde a budeme se brzy potýkat s výrazným odlivem těchto specialistů. Budeme pak lidem muset říci, že se omezí dostupnost zdravotní péče a její kvalita,“ zaznělo od ministra.

Nebojím se o židli

Pokud jde o často opakovanou myšlenku o obnovení poplatků za pobyt v nemocnici, při koaličním vyjednávání prý byla na stole i varianta, že se bude platit 60 korun na 30 dnů, ale ANO přišlo s tím, že by z toho bylo třeba vyjmout seniory, a v tu chvíli toto opatření ztratilo smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…