Lidovci zase ustoupí jako vždycky! Fiala se v Partii hádal s Bělobrádkem

17.05.2015 11:55

Postavíte se proti elektronické evidenci tržeb? Ptala se moderátorka FTV Prima. Možné je všechno, i útok z Marsu, odvětil na to předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek. Předseda ODS Petr Fiala si přisadil, že od lidovců lze čekat skutečně všechno. Něco pořádného by měl prý předvést také ministr financí Andrej Babiš, na tom se shodli oba hosté. Shodli se také na tom, že Andrej Babiš je možná „kometa“, která zase zmizí.

Lidovci zase ustoupí jako vždycky! Fiala se v Partii hádal s Bělobrádkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Hosty nedělní Partie FTV Prima byly předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda ODS Petr Fiala. Bělobrádek se hned v úvodu vymezil proti ministru financí Andreji Babišovi (ANO), protože se mu nedaří vybírat daně. „Koaliční rada se tím zabývá poměrně často,“ konstatoval. V samotné diskusi rozhodně nevidí problém. „Diskuse patří k demokracii, to není jako ve firmě, kde se něco rychle rozhodne a podle toho se jede,“ pokračoval Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Fiala si ještě přisadil. Ministr Babiš už by měl něco předvést, my máme ekonomický růst, ale vedle toho se nedaří vybírat daně,“ poznamenal Fiala. Kdyby vládla ODS, prý by pro příští rok připravila mnohem ambicióznější rozpočet, nikoli ten Babišův se sedmdesátimiliardovým schodkem. K dovršení všeho zlého vláda neinvestuje. „Investice jsou nižší, než byly v době krize,“ posteskl si, což je velmi nezodpovědné vzhledem k naší budoucnosti.

Bělobrádek ovšem obratem dodal, že předchozí pravicové vlády šetřily také tím, že neinvestovaly, proč se nám nepodařilo využít ani evropských zdrojů. S tímto výkladem však Fiala nesouhlasil a hned ukázal, kde by se dalo šetřit. „Rostou např. dávky na bydlení, kde to asi není až tak nutné,“ udeřil Fiala. Vláda navíc soustavně útočí na drobné živnostníky a podnikatele. Ukazuje se to především na elektronické evidenci tržeb či na povinném kontrolním hlášení pro podnikatele, které bude požadováno každý měsíc.

Vláda považuje všechny lidi za podvodníky, udeřil Fiala

Bělobrádek se okamžitě bránil tomu, že by vláda útočila na živnostníky, také proto lidovci vyžadují dopadovou studii o EET, aby bylo jasné, zda to někomu více ublíží, než pomůže. Nakonec se tedy může také stát, že KDU-ČSL zavedení elektronické evidence tržeb neodsouhlasí. „Možný je i útok z Marsu,“ konstatoval Bělobrádek.

A Fiala si znovu přisadil. „Ano, u lidovců je bohužel možné všechno i to, že ustoupí tlaku silnějších koaličních partnerů,“ uvedl. Vláda podle něj navíc vůbec neví, kolik přijetím registračních pokladen získá. Navíc dává jasně najevo, že všechny občany považuje a priori za podvodníky, což rozhodně není dobré. Jako konstruktivní opozice tedy hodlá ODS koalici přesvěčovat o tom, že EET je tak nebezpečný a tak škodlivý systém, že nebude přijat. „A otevřeně říkám, že tento zákon zrušíme, až se dostaneme k moci,“ dodal Fiala.

Bělobrádek se proti jeho slovům znovu razantně ohrazoval. Zatím nelze napadat celou vládu, ta o tom ještě nejednala. Pokud se podaří vyřešit některé nedostatky, EET podnikatelům pomůže. Bělobrádek podle vlastních slov mluvil s podnikateli, kteří si zavedení elektronické evidence tržeb přejí. Proč? „Protože to povede k narovnání podmínek pro všechny,“ konstatoval Bělobrádek. Současně ale ujišťoval, že se elektronická evidence nebude vztahovat na všechny živnostníky.

KDU-ČSL se prý daří v koalici naplňovat 80 procent jejich programu, ačkoli žádný koaliční život není snadný. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by to podle Bělobrádka měla vědět i ODS.

Pravice v krizi a Babišova komenta

Křesťanské demokraty čeká sjezd. Jediným kandidátem na předsedu je právě Pavel Bělobrádek, který nevyloučil, že by se mohl ucházet o post předsedy i za dva roky. Bude to záležet na rodinné situaci. Jako pravděpodobný příští předseda ale nechce říct, koho by si přál ve vedení po svém boku. Za rok by chtěl do čela ODS kandidovat i Petr Fiala.

Faktem ovšem je, že ODS ani TOP 09 nerostou preference, ačkoli jsou v opozici a jejich preference by růst mohly. Fiala ovšem připomenul, že se ještě před časem mluvilo o zániku ODS, což už se dnes nezmiňuje. Vláda prý navíc nedělá nepopulární kroky, čímž si proti sobě voliče nepoštvává. Nesmíme prý zapomínat také na to, že Andrej Babiš vlastní nemalou část médií, jež pracují v jeho prospěch. Cílem ODS je podle Fialy získat voliče, kteří nešli volit, ale i zklamané voliče ANO. „Já totiž nevidím jediné pravicové opatření, které by prosadil Andrej Babiš,“ konstatoval Fiala.

Bělobrádka podle všeho nechávají debaty o posilování a oslabování stran v klidu. „My jsme se vždy soustředili především sami na sebe,“ uvedl s tím, že mu nejde o porovnávání s jinými stranami, ale o voliče. Oba hosté se následně shodli na tom, že komet typu pana Babiše už tu bylo více, ale již zapadly a lidé si je často ani nepamatují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…