Lídrem TOP 09 pro volby v Hradci Králové je náměstek Vedlich

29.05.2014 12:14

Lídrem kandidátky TOP 09 v podzimních komunálních volbách v Hradci Králové a kandidátem na post primátora bude současný náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich. Obsazení dalších míst na kandidátce strana určí v červnu. Mezi kandidáty by měl být i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. ČTK to dnes řekl předseda hradecké TOP 09 Petr Vošoust.

Lídrem TOP 09 pro volby v Hradci Králové je náměstek Vedlich
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Volebním cílem TOP 09 bude podle Vedlicha posílit a získat pět až šest mandátů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. V posledních volbách v roce 2010 získala TOP 09 v Hradci necelých 11 procent hlasů a čtyři mandáty. V rámci středopravé koalice TOP 09 obsadila v jedenáctičlenné radě města tři místa. TOP 09 se podle Vedlicha hodlá v Hradci zaměřit zejména na rozvoj letiště, rekonstrukci Velkého náměstí, Severních teras, Malého labského náhonu či výstavbu cyklostezky z Hradce Králové do Pardubic.

Letos v dubnu se TOP 09 v hradeckém zastupitelstvu rozpadla, když z ní zejména kvůli jinému názoru na stavbu stadionu a obchodů ve čtvrti Malšovice odešli radní Richard Nádvorník a Lenka Jaklová. Oba přešli do hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je postavilo do čela své hradecké kandidátky pro podzimní volby. Ve volbách před čtyřmi lety byl Vedlich na druhém místě kandidátky za Nádvorníkem, ale voliči jej preferenčními hlasy vynesli do čela kandidátky.

V současné době je v radě města za TOP 09 jen Vedlich, protože Nádvorníka a Jaklovou zastupitelé po jejich odchodu z TOP 09 z rady města na konci dubna odvolali.

Jasno už mají v ČSSD i ODS

Kandidátku ČSSD povede do voleb vrchní inspektor České obchodní inspekce Milan Jaroš, v čele kandidátky ODS bude náměstek primátora Martin Soukup. O znovuzvolení hodlají usilovat i primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub) a náměstkyně primátora Anna Maclová (Doma v Hradci, KDU-ČSL).

Komunální volby v roce 2010 v Hradci Králové vyhrála ČSSD se ziskem 19,35 procenta hlasů a osmi zastupiteli. Druhá skončila ODS, které 15,81 procenta přineslo zisk šesti křesel. Třetí byl HDK s 12,51 procenta hlasů a pěti mandáty. Na většinové koalici složené z ODS, HDK, Volby pro město, TOP 09 a Doma v Hradci se zástupci stran dohodli až dva měsíce po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…