Lipovská z AZ kvízu, posmíval se internetový idol mladých, pak zabrousil do Maďarska. Zkušený komentátor mu to zcela zničil

18.12.2020 7:27

Známý internetový komentátor František Kubásek zareagoval na video youtubera s přezdívkou Lukefry, který se v něm snažil hájit vedení České televize a její redaktory v probíhajícím sporu s Radou ČT a informovat své diváky o situaci médií v zahraničí. Maďarsko je totalita, prý proto, že se nesmí mluvit o Gretě. V Polsku se prý budou testovat novináři. Spolupracovala radní Lipovská se zlými pravičáky a psala otázky do AZ kvízu?

Lipovská z AZ kvízu, posmíval se internetový idol mladých, pak zabrousil do Maďarska. Zkušený komentátor mu to zcela zničil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Youtuber František Kubásek

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21166 lidí

„Lukefry ve videu řekl několik věcí, které je potřeba trošičku poopravit,“ řekl na úvod Kubásek. Spousta výroků, které youtuber ve videu vypustil, je podle Kubáska značně pochybných, neověřitelných nebo přímo nepravdivých. Mladý youtuber Lukefry ve svém videu například tvrdil, že Česká televize zažívá v současné době zemětřesení pátého stupně Richterovy stupnice. „Realita? V České televizi se prakticky nic neděje, pořady běží dál. Nikdo nikoho nevyhazuje. Nikde se nemění smlouvy, nikde se neruší pořady, nikde se nemění nic. Celá realita spočívá v tom, že byli zvoleni tři noví členové Rady České televize, jejichž hlasy společně s dalšími sedmi již stávajícími členy pomohly k odvolání dozorčí komise České televize.“ Opravil Kubásek mladíka.

Lukefry je zřejmě také schopný, vyjádřit se k dění i za hranicemi České republiky. Například Maďarsko považuje za zemi, kde vládne jedna strana. „Maďarsko má již několik desítek let svobodné volby, v nichž v roce 2010 získala strana Fidesz ústavní většinu a byla zvolena ve svobodných volbách několik volebních období za sebou. Tady se o žádnou vládu jedné strany nejedná,“ domnívá se Kubásek. Upozornil také na to, že v Maďarsku nyní dokonce probíhá jakési spojování opozice proti Fideszu Viktora Orbana a tato koalice v průzkumech již vládní stranu o několik jednotek procent dokonce předstihla.  

Znakem, že v Maďarsku vládne tuhá mediální diktatura podle Lukefryho také je, že například není doporučováno, aby média informovala o švédské aktivistce Gretě Thunbergové. „Upřímně, v čem je problém, že se nemluví o Grétě. O šestnáctileté holce, která nemá žádné znalosti, žádný mandát. Je to vydírání dítětem, vydírání nevychovaným spratkem. Je špatně si myslet, že nevysílat něco o Gretě je špatně,“ kontruje Kubásek.

Youtuber ale stihl zkritizovat i polskou vládní stranu Právo a spravedlnost. Hlavně za to, že prý bude požadovat po novinářích, aby procházeli určitými profesními zkouškami. „Když všude vidím, jak novináři glorifikují třeba Black Lives Matter, Gretu a další komunisty, tvoří fake kauzy nějakých mužů s jedy v kufrech, že Respekte fotí mrtvý děti na plážích, aby hráli na city politikům, ve veřejnoprávních médiích dokážou lhát i dvakrát za minutu. Skutečně si novináři nezaslouží testy a kontroly? Skutečně by nepotřebovali projít třeba testem z gramatiky?“ ptá se ostře Kubásek.

Kritika České televize je dle Kubáska na místě a Lukefry se jí ve svém dílku nevěnoval, na rozdíl od kritiky Polska a Maďarska, dostatečně. „Například u amerických prezidentských voleb v roce 2016 to byla taková trapárna, že Česká televize onu volební noc smazala z archivu a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání jí udělila přísnou výtku a ohledně brexitu tam ve studiu byli pořád ti samí hosté s jedním, a tím správným názorem.“ Říká Kubásek. Všechny tyto příklady jsou dle něj jasně zřetelné a prokazatelné.

Lukefry ve videu také představil radní Hanu Lipovskou pouze jako tvůrkyni otázek v pořadu AZ kvíz a spolupracovnici Institutu Václava Klause nebo Jany Bobošíkové „I kdyby šel jenom na blbou wikipedii zjistil by o ní daleko více. Má to podle mě vyvolat dojem, že je to taková nic neumějící loutka, která dělala otázky do AZ kvízu a dělala se zlými pravičáky jako Klaus a Bobošíková. Takže taková bizarní postavička, že jo. Kromě toho, ale v roce 2013 zpracovávala šetření pro Český statistický úřad, v roce 2014 vedla ekonomické semináře na gymnáziu v Brně, je členkou České společnosti ekonomické, dostala ocenění Františka Vencovského pro mladé ekonomy do třiceti pěti let plus několik dalších ocenění a taky napsala dvě knihy. Proč tohle Lukefry zamlčel?“ ptá se opět Kubásek. „Je to zavádějící jako prase,“ dodává.

Hana Lipovská otevřeně hovoří o tom, že v osmnácti letech jako gymnazistka sehnala „brigádu“ v brněnském studiu ČT, která spočívala ve vymýšlení otázek pro známý soutěžní pořad. Považuje to za zajímavou životní zkušenost.

Podle Lukefryho také Rada ČT z ničeho nic a bez řádného vysvětlení odvolala svojí vlastní dozorčí komisi. Navíc podle něj proběhlo za „zvláštních okolností“. I toto mu ale Kubásek vyvrátil: „První případ rázné kritiky vůči dozorčí komisi byl zaznamenán před více než rokem v listopadu 2019 od radního Šarapatky. Odvolání komise neproběhlo jinak, než její odvolání v roce 2010, a tím pádem nešlo o neočekávané odvolání a už vůbec ne o odvolání za zvláštních okolností.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…